Lee vant, kameratene falt

Sør-Korea var på vei til tredobbelt seier i 1500 meter skøyter kortbane, men måtte nøye seg med gull til Lee Jung-su.

Lee Jung Su leder an, mens landsmennene Lee Ho Suk og Sung Si Bak går ned for telling. (Foto: ANDY CLARK/REUTERS)

Tre koreanere hadde avvist angrepene fra konkurrentene og hadde de tre første plassene i siste sving i finalen. Men på vei ut av svingen gjorde Lee Ho-suk en uoverveid manøver i håp om å vinne den innbyrdes gullduellen. Han rev med seg Sung Si-bak og forsvant ut i vantet.

Dermed rykket de beseirede amerikanerne Apolo Anton Ohno og J.R. Celski med ett slag opp til sølv- og bronseplass. Før den sørkoreanske tabben hadde de resignert og slått seg til ro med at det ble fjerde- og femteplass.

20-årige Lee Jung-su erobret Sør-Koreas 18. OL-tittel i skøyter kortbane. Det er en overveldende beholdning for en nasjon som tidligere lørdag fikk sin aller første vinter-OL-medalje i andre idretter da Lee Seung-hoon tok sølv på 5000 meter skøyter langbane.

For Ohno ble det den sjette OL-medaljen, og han er dermed oppe på siden av Bonnie Blair som den amerikaner med flest medaljer i olympiske vinterleker.

Haralds Silovs fra Latvia skrev historie da han ble den første som har deltatt i OL-løp i skøyter langbane og kortbane på samme dag. Etter 20.-plass på 5000 meter langbane ble han nummer fire i B-finalen på 1500 meter kortbane og fikk 10.-plass totalt. (©NTB)