Bill Gates går inn i klimapolitikken

Microsoft-gründer Bill Gates tar opp kampen mot menneskeskapt global oppvarming. Han mener en ny generasjon atomreaktorer er løsningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Energi og klima er ekstremt viktig for fattige mennesker. Et forverret klima vil innebære ødelagte avlinger på grunn av for mye eller for lite nedbør og føre til sult og uro, sier Gates, som har viet sitt liv til veldedighet etter at han trakk seg ut av den daglige driften av Microsoft i 2008.

Han sier han nå vil satse på utvikling av «terrakraft», atomreaktorer som kan bruke avfall fra dagens atomkraftverk som brensel.

Utviklingen av terrakraftreaktorer vil koste flere hundre millioner dollar, og en testreaktor vil koste milliarder, men så snart teknologien er på plass, vil markedet presse prisene nedover, mener Gates.

I dag forskes det på terrakraft i Frankrike og Japan, og land som India, Russland, Kina og USA har også meldt sin interesse, sier Gates, som nå drømmer om ei karbonnøytral framtid.

- Vi trenger et energimirakel. Mikroprosessoren og internett er mirakler. Dette er et tilfelle hvor vi må ta sats og få miraklet på plass på kort tid. (©NTB)