Arkivfoto: Forsvarsminister Grete Faremo. (Foto: Forsvaret/Scanpix)
Arkivfoto: Forsvarsminister Grete Faremo. (Foto: Forsvaret/Scanpix)

Faremo vil skjerpe reglene etter Skah-saken

Mener det er uakseptabelt at soldater deltar i aksjoner som ikke er i regi av Forsvaret.

To norske offiserer som er tilknyttet Marinejegerkommandoen var med på å smugle barna til Khalid Skah ut av Marokko i fjor sommer.

Spesialsoldatene ble hyret inn til jobben av den tidligere politi- og etterretningsagenten «Petter», som ledet smuglingen på oppdrag fra barnas mor Anne Cecilie Hopstock.

Begge spesialsoldatene var på ferie da de utførte oppdraget.

Les også: «Petter» til TV 2: – Offiserer var i tvil om å delta i Skah-aksjon

Tar initiativ til tydeligere regelverk

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) etterlyser et strengere regelverk.

– Den såkalte Marokko-saken synliggjør behovet for et klart og tydelig regelverk. Det vil jeg nå ta initiativ til at vi får, sier Faremo.

Les også: Skah-barna til TV 2: Soldatene er vår nye familie

– Uakseptabelt

Forsvarsministeren har tidligere uttalt at hun mener marinejegere handlet uakseptabelt da de hentet ut Skah-barna. Denne kritikken gjentar hun i en uttalelse lørdag.

– Helt uavhengig av om de involverte soldatene har brutt gjeldende regler i Forsvaret eller ikke: Det er prinsipielt uakseptabelt at soldater som tjenestegjør i det norske Forsvaret tar oppdrag som det ikke er gitt ordre om gjennom tjenestevei, sier statsråden.

– Vi ønsker at den spesifikke soldatkompetansen skal forbeholdes Forsvaret så lenge man er ansatt.

Skal avhøres

Tidligere denne uken ble det klart at Oslo-politiet etterkommer en anmodning fra marokkanske myndigheter om avhør av nordmenn i Skah-saken. Det skal ikke være snakk om rettslig avhør.

Aftenposten skrev fredag at avisen «vet» at to av dem som skal avhøres, er marinejegerne, og at politiet ennå venter på en tilbakemelding fra «Petter». Avhørene skal finne sted 8. mars.