Dronning Sonja hyllet Ole Bull

Ole Bull er en av våre mest betydelige kulturpersonligheter gjennom tidene, framholdt dronning Sonja da hun åpnet den offisielle Ole Bull-feiringen på Den Nationale Scene i Bergen fredag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Ole Bull reiste over store deler av Europa og Amerika. Han ble et internasjonalt symbol i 50 år; En legende, med sølv i håret, gull i tonen og diamanter lynende fra tryllebuen; på rastløs ferd gjennom Europa og Amerikas musikkmetropoler og folkelige samlingssentra - tiljublet av tusener, sa dronningen.

Hun minnet om at Ole Bull var en stor inspirator både for musikere, forfattere, bildekunstnere, skuespillere og historikere. Han hadde stor betydning både for Edvard Grieg, Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson.

- Han var opptatt av å fremme det særegent norske. Han arbeidet hele sitt liv for utviklingen av en egen nasjonal identitet i politikk, kunst og kultur, og han så viktigheten av å bygge egne norske kulturinstitusjoner sa dronning Sonja som viste til at han både arbeidet for et norsk musikkinstitutt og var med på å grunnlegge et av de første teatrene med norsk som scenespråk.

Etter dronningens tale var det klart for festforestilling på Den Nationale Scene. Teatersjef Bjarte Hjelmeland sto som regissør for forestillingen, som inneholdt både verbale og musikalske innslag.

Blant de medvirkende var teatersjefen selv, fiolinisten Henning Kraggerud, BIT20 Ensemble og gruppen Fargespill som består av 60 barn fra ulike nasjoner som nå bor i Bergen. (©NTB)