Labour vil øke britisk minstelønn

Regjeringspartiet Labour vil øke den lovfestede minstelønnen i Storbritannia. Den konservative opposisjonen mener en slik økning vil true konkurranseevnen i næringslivet, og saken kan bli et hett tema i valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sosialdemokratiske Labour vurderer å bruke heving av minstelønnen som en av sine flaggsaker i valgkampen foran parlamentsvalget senere i år, skrev London-avisen The Independent fredag. Valget må holdes senest 3. juni.

Labour-regjeringen sliter med å forklare at mens fattigdommen i Storbritannia er redusert siden partiet kom til makten i 1997, har den økonomiske ulikheten i landet økt. De fattige er blitt fattigere, mens de som tjener mest har fått stadig mer å rutte med.

- En av måtene å redusere forskjellen på, er å gi de som ligger nederst på skalaen et løft, sier en ikke navngitt Labour-talsmann ifølge The Independent. Men verken den konservative eller britiske næringslivsorganisasjoner mener landet har råd til et slikt løft.

Storbritannia lovfestet i 1999 en minstelønn på 3,60 pund per time, rundt 33,50 kroner etter dagens kurs. Senere er satsen hevet til 5,80 pund eller snaue 54 kroner, en økning som er høyere enn den generelle lønnsutviklingen. (©NTB)