Flere blir tvangsgiftet

Til tross for tiltak fra myndighetene er registrerte tilfeller av tvangsekteskap på vei opp her i landet. 79 mennesker ble giftet bort med tvang i fjor. Det er 17 flere enn i 2008, viser tall fra Røde Kors.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

90 prosent av de som blir offer for tvangsekteskap er jenter, og de fleste som gifter bort barnet sitt ved tvang, er fra Pakistan, melder NRK

De fleste som ringer Røde Kors, vil ha hjelp til å komme seg bort, slik at de kan få slippe å gifte seg med en de verken kjenner eller vil ha.

– De færreste vil anmelde egne foreldre, og mange tør heller ikke å rømme fordi konsekvensene er så store, sier Monica Berge i Norges Røde Kors.

Hun forteller at hun tar imot mange henvendelser fra fortvilte unge kvinner.

– Vi fikk for eksempel en henvendelse fra en 22-årig kvinne som skulle gifte seg med en fetter. Hun hadde opphold i Norge, og derfor var det viktig å få fetteren hit gjennom giftermål, forteller hun. Nå i vinterferien vil familien tvinge henne til å reise til hjemlandet for å gifte seg med fetteren. Jenta har ennå ikke bestemt seg for om hun vil reise, eller om hun vil rømme til et krisesenter, forteller Berge.

Stadig flere av dem som henvender seg til Røde Kors, er under 18 år. I fjor gjaldt dette 40 prosent.

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) bedyrer at han vil bekjempe tvangsekteskapene.

– Jeg er ekstremt opptatt av det. Det er overgrep mot unge mennesker, og vi vil aldri akseptere det, sier han.

Myndighetene har satt i verk flere tiltak mot overgrepene, blant annet egne minoritetsrådgivere på videregående skoler og utvalgte ambassader. (©NTB)