Arfan Bhatti ble pågrepet med en 31 år gammel venn tirsdag kveld, i forbindelse med Obamas besøk i Norge. (Foto: Sara Johannessen)
Arfan Bhatti ble pågrepet med en 31 år gammel venn tirsdag kveld, i forbindelse med Obamas besøk i Norge. (Foto: Sara Johannessen)

– Dagbladet ble brukt av Bhatti

Senterpartiets parlamentariske leder mener Dagbladet har latt seg bruke i saken om Muhammed-karikaturen og Politiets sikkerhetstjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg mener Dagbladet har latt seg bruke av enkeltpersoner som ønsker å hisse opp en stemning, sier Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Sps parlamentariske leder mener Dagbladets oppslag fra 3. februar var «uklokt». Dagbladet trykket en tegning som det var linket fra Facebook-siden til Politiets sikkerhetstjeneste, som skulle illustrere nyhetssaken om linken. Denne tegningen viste profeten Muhammed som gris.

– Lot seg bruke

Slagsvold Vedum mener trykkingen har bidratt til å høyne temperaturen unødvendig, og at Dagbladets grunnlag for å trykke tegningen var for tynn, skriver Dagbladet.

– Det gjaldt en fjern lenke til en tegning fra PSTs side på Facebook, og Dagbladet lot seg bruke av Bhatti og av krefter som ikke ønsker dialog. Bhatti har i hvert fall ikke framstått som en som ønsker rolig dialog, så jeg mener Dagbladet lar seg bruke av ekstreme krefter, sier han til avisa.

Samme tegning som Susskind brukte

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var i Stortinget for å svare på en interpellasjon fra KrF-leder Dagfinn Høybråten om trosfrihetens kår ute i verden.

Han understreker redaktørens rett til å bestemme hva avisa skal trykke, men sier til Dagbladet at redaktøren ikke kan ha vært helt klar over historien til tegningen.

Tegningen er den samme som den russisk-jødiske immigranten Tatiana Susskind i 1997 hengte opp flere steder i den palestinske byen Hebron. Susskind ble fengslet, og tegningen brukt som begrunnelse for både opptøyer og selvmordsangrep.

Tviler på om historikken har betydning

Støre mener saken viser at man må være nøye med det som kommer på trykk.

Konstituert sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet tar avstand fra konklusjonene til Slagsvold Vedum og Støre. Han tviler på om historikken bak tegningen er årsaken til reaksjonen på trykkingen.