Demonstrasjon mot regimet i Iran (Foto: GBAPTN)
Demonstrasjon mot regimet i Iran (Foto: GBAPTN)

Iranske demonstranter: – Død over diktatoren

Se demonstrantenes egen video fra Teheran der de trosser sikkerhetsstyrkene og roper slagord mot presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag har store menneskemengder strømmet til sentrum av Teheran for å ta del i feiringen av 31-årsdagen for den islamske revolusjonen.

Samtidig som president Mahmoud Ahmadinejad holdt tale til hundretusener samlet en stor mengde demonstranter seg på et torg i nærheten og holdt en farlig demonstrasjon hvor de ropte slagord som «Død over diktatoren» i protest mot regimet i Iran.

Se video fra demonstrasjonen i videovinduet øverst.

Angrep opposisjonspolitikere

Demonstrantene skal være tilhengere av opposisjonslederen Mirhossein Mousavi. Ifølge flere nyhetsbyråer skal sikkerhetsstyrker tidligere på dagen ha angrepet opposisjonsleder Mehdi Karoubi samt den moderate eks. presidenten Mohammad Khatami idet de ankom sentrum av Teheran til fots.

Sikkerhetsstyrker avfyrte skudd og brukte tåregass mot demonstranter som deltok i markeringen, opplyser øyenvitner.

Slått ned av politimann

På YouTube ligger det en video som viser en halvnaken mann, trolig en demonstrant, bli slått av en bevæpnet politimann. Denne videoen skal ha blitt filmet torsdag, men det er vanskelig å få slike videoer verifisert.

Se videoen i videovinduet under:

Les mer: Politiet skyter mot demonstranter i Teheran

Alle utenlandske journalister skal på forhånd ha blitt transportert til Azadi, et område langt fra der demonstrasjonen fant sted.

Khomeinis barnebarn arrestert

Barnebarnet til Irans revolusjonsleder ayatollah Ruhollah Khomeini er arrestert, ifølge en regimekritisk nettside.

Zahra Eshraqi og hennes mann Mohammad Reza Khatami ble arrestert under demonstrasjonene i Teheran torsdag, melder nettsiden til opposisjonsgruppa Jaras. Mohammad Reza Khatami er broren til opposisjonsleder og tidligere president Mohammad Khatami, skriver NTB.