GrandiosaRuth (Foto: TV 2)
GrandiosaRuth (Foto: TV 2)

Røper aldri oppskriften

Pizza Grandiosas mor, Ruth Romskaug, brukte tre år på å lage sausen til pizzaen nordmenn har elsket og hatet i 30 år.

Ideen bak Pizza Grandiosa ble født tidlig på 70-tallet. Sjefene i Stabburet var i Canada og fikk servert pizza på restaurant. Tilbake i Norge gikk de til produktutvikler Ruth Romskaug og ba henne lage en norsk variant av den eksotiske retten.

- Vi visste ikke hva pizza var, vi her i Brumunddal hadde jo aldri smakt det før. Syntes det smakte fremmed, men det var veldig godt. Vi spiste mye pizza i den tida, forteller Ruth.

Italiensk var for eksotisk

Ruth og teamet hennes fikk frossenpizzaer fløyet inn fra Canada og Italia som skulle studeres nøye før de satte igang med norsk pizza. For de skjønte fort at den eksotiske retten måtte bearbeides kraftig for å tilpasses norske ganer.

- Måtte ikke ha utpreget fremmedsmak, ikke for sterk, ikke for mye tomatsmak, selvfølglig måtte det være kjøttdeig eller skinke som vi var vant til å spise.

Prøvde dere å lage en kjedelig smak?

- Kan godt si det sånn, smiler Ruth.

grandiosa-gml-eske (Foto: Stabbburet)
grandiosa-gml-eske (Foto: Stabbburet)

Hemmelig saus

Grandiosa-magien ligger i sausen. Ruth brukte tre år på å finne den riktige krydderblandingen som gir den karakteristiske smaken. Men hvilke 15 urter hun kombinerte, det røper hun ikke.

- Det har jeg ikke sagt til mannen min engang! Dattera mi har også spurt, men det prater jeg ikke om, sier hun lurt.

Elsket og hatet i 30 år

I dag er det 30 år siden den første Grandiosaen ble lansert, og er den dag i dag Norges mest spiste frossenpizza.

Se her hva Grandiosa har betydd for folk:

Gjorde bare jobben min

Ruth tar pizza-suksessen med knusende ro.

Hva syntes du om å være Grandiosaens mor?

- Nei, tenker ikke noe spesielt om det.

Men det må være litt moro?

- Jada, jeg syntes det er morsomt når produktene jeg lager slår an, da har jeg gjort jobben min, sier den beskjedne og litt stolte brumunddølen.

Men Ruth kan langt mer enn å lage pizza til folket, hun lager også alle oppskriftene til Nora sine syltetøy og kompotter.