Husokkupanter kastet ut av Hausmania

Store politistyrker fjernet torsdag morgen husokkupantene fra bygården kjent som Hausmania i Oslo. Aksjonen forløp uten dramatikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet rykket inn i den okkuperte bygården i Hausmanns gate 42 i Oslo sentrum klokken 6 torsdag morgen. Gården som ble tømt for okkupanter torsdag morgen, er nabo til kulturhuset Hausmania, som leier lokaler av Oslo kommune.

- Til sammen 15 personer som befant seg i bygget, ble hentet ut. Dette forløp uten problemer eller dramatikk av noe slag. Vi har over tid hatt god dialog med representanter for okkupantene, opplyser politiet i Oslo.

Etter at okkupantene var ute, gjennomførte politiet søk med hunder for å sikre at det ikke var noen igjen i bygget.

Det er eieren av bygget, Oslo kommune, som har begjært okkupantene fjernet. Det foreligger en rettslig kjennelse på utkastelsen, begrunnet blant annet i dårlig brannsikring. Bygningen er svært brannfarlig, og derfor ubeboelig, mener kommunen. I forrige uke fikk Oslo kommune tillatelse fra Oslo byfogdembete til å tømme bygget på grunn av brannfaren, men okkupantene mener kommunen bruker brannfaren som unnskyldning for å kaste dem ut.

Det såkalte Hauskvartalet har vært okkupert i flere år. (©NTB)