DEMONSTRASJON: Norske muslimer arrangerte en demonstrasjon i Oslo mot Muhammed krenkelsene i 2006.  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn, © jk)
DEMONSTRASJON: Norske muslimer arrangerte en demonstrasjon i Oslo mot Muhammed krenkelsene i 2006. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn, © jk)

Unge muslimer massemobiliserer til demonstrasjon

Arrangørene tror unge muslimer i Norge vil møte mannsterke opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har snakket med Qasim Ali som er en av arrangørene til demonstrasjonen på fredag.

Gruppen har så langt nektet å uttale seg om den planlagte demonstrasjonen. Men etter at flere av Norges ledende muslimske skikkelser advarer mot markeringen, ønsker de å presisere at demonstrasjonen vil gjennomføres.

Les også: Politiet bekymret over Bhatti som demoleder

– Bhatti er en av mange bidragsytere

– Vi har fått tillatelse til å holde markeringen på fredag fra klokken 15 til 17. Det vil skje på Universitetsplassen, ikke langt fra Stortinget. Vi har hatt en veldig god dialog med politiet og håper dette kan bli en fredelig markering hvor budskapet vårt når ut til folket, sier Qasim til TV 2 Nyhetene.

– Det er mange moskeer som ikke vil delta. Hva synes du om det?

– De har sikkert sine grunner. Men vi vet at vi har støtte fra flere moskeer. Jeg håper også å se representanter fra Islamsk Råd, sier Qasim.

– Tror du Arfan Bhattis engasjement kan ha skremt folk fra å komme?

– Det er et ganske overdrevet fokus på Bhatti. Han er en av mange bidragsytere. Totalt har vi 2023 medlemmer i Facebook-gruppen vår, «Vis avsky mot karikaturene mot vår profet», sier den unge norskpakistaneren.

Les også: – Allahu akbar, tyrkerne har ødelagt dem

– Grov krenkelse

Han presiserer at karikaturstriden ikke er en konflikt mellom muslimer og det norske folk.

– Dette er en konflikt mellom muslimer og initiativtakere til krenking av muslimer som folkegruppe. Etter å ha vært innforstått med at tegningene i Jyllands-Posten såret 1,5 milliarder mennesker, gjør Dagbladet igjen det samme, sier Qasim.

Han mener den nylig publiserte karikaturen er en grov krenkelse av muslimer.

– La oss illustrere det ved hjelp av lite eksempel: Jens mobber Ali hver eneste dag på skolen i 10 år. Læreren er klar over dette, men gjør ingenting med det. Etter ti år med mobbing har Ali fått nok og tar saken i egne hender. Hvem er det som har skyld i at Ali tar saken i egne hender? Er det Jens, Ali eller læreren som er ansvarlig?, spør Qasim.

Fredelig markering

Han mener Jens er mediene, Ali er muslimene, og læreren er norske myndigheter.

– Det er viktig å presisere at verken muslimer eller ikke-muslimer er tjent med ytterligere polarisering av samfunnet. Derfor er en fredelig markering det eneste riktige virkemidlet. Alt annet vil bidra til å skade muslimer og islam, sier initiativtakeren.

TV 2 er kjent med at aksjonsgruppen nå er i dialog med drosjemiljøet i Oslo for å få hjelp til en massemobilisering.

Les også: Parkerte drosjene i protest mot Muhammed-karikaturene