Kjærlighet
Kjærlighet

Lær deg kjærlighetskoden

- Du kan bare forandre deg selv, men da kan gode ting begynne å skje, hevder psykolog og forfatter Lena Hole.

Et godt parforhold er noe de fleste vil ha. Likevel viser det seg å være veldig vanskelig å oppnå for mange.

Forskning viser at ulike personlighetstrekk må ta mye av skylda. Men parterapeuter vil hevde at det er mye man kan lære for å knekke kjærlighetskoden.

Like barn leker best

All internasjonal forskning på parforhold konkluderer med at like barn leker best - på nesten alle områder. Et viktig unntak er temperament. To personer med kort lunte vil krangle mye og antakelig ikke klare å holde på kjærligheten i lengden, ifølge psykolog Andreas Løes Narum.

- Det er utseende, kjemi og like holdninger som gjør at folk blir sammen. Men det er ulike personligheter som gjør at folk skilles, hevder psykologen som holder på med en doktorgrad i kjærlighet.

Fem personlighetstrekk

Innen psykologiforskning deler man personligheten inn i fem kategorier. Hver kategori representere en skala mellom to ytterpunkter av karaktertrekk. De som befinner seg på nogenlunde likt sted på de fem skalaene vil ha større sjanse for å lykkes som par. De fem personlighetstrekkene er:

1. Innadvendt - utadvendt

2. Empatisk - saksorientert

3. Tusen baller i lufta - strukturert

4. Kort lunte - lang lunte

5. Åpen - rutinepreget

Unngå anklagehjulet

Psykolog Lena Hole har jobbet med parterapi i en årrekke og er nå ute med boka «Kjærlighetskoden». Hun hevder at det som setter igang krangler er noe hun kaller anklagehjulet.

- En av partene har noe viktig å formidle, men den andre parten oppfatter det som karv og anklager. Da låser det seg både fysiologisk og mentalt og man når ikke fram. Ofte blir dette fastlåste spor som man gjentar og gjentar, forteller Hole.

- Aksepter og takk!

Ifølge psykologen går det stort sett ikke an å endre andre enn seg selv. Men prøver man det, kan man sette igang en god spiral som kan føre til endringer i parforholdet og hos den andre parten.

- Hvis du har forsøkt å nå fram eller forandre noe gang og gang uten å lykkes, så gi opp. Da er det bedre å akseptere at det ikke går og heller sette pris på det som er positivt i forholdet. Å takke den andre kan åpne mange dører, hevder perterapeuten.

418184

- Kjærlighet er å gi på andres premisser!

Det er mange ting man kan gjøre for å styrke et forhold, ifølge Hole. Men åpenhet, humor, omtanke og det å lytte, vil hjelpe i alle forhold.

- For å treffe blink hos partneren, må du bruke hans eller hennes kjærlighetsspråk - ikke ditt eget, råder Hole.

Det er nemlig ikke alltid slik at begge setter pris på det samme. Noen elsker fine ord, andre å få hjelp til praktiske gjøremål, andre igjen romantiske middager eller gaver. Det vesentlige er å sette seg inn i hva den andre setter pris på.

Les svarene fra psykolog Andreas Løes Narum nedenfor!