rigmor web
rigmor web

- Jeg klarte ikke å ta vare på barnet mitt

Komiker Rigmor Galtung har bipolar lidelse. I de tyngste periodene har hun gitt fra seg ansvaret for sønnen. - Det er det verste en mor kan oppleve, sier hun.

Hvor mye skal barnet få vite?

For Rigmor Galtung kommer det store nedturer innimellom oppturene. Den første store nedturen fikk hun da sønnen var tre år gammel.

- Det var faren som måtte ta vare på han. Det er jo det verste en mor kan oppleve, å ikke klare å ta seg av barnet sitt, sier Galtung.

- Jeg satt med spørsmål som: Hvor mye skal sønnen min få vite? Når skal jeg fortelle han hva?

- Han merker jo at mamma blir annerledes. Når jeg blir syk forandrer jeg meg selvsagt veldig.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

379265

Viktig å prate i gode perioder

Rigmor har funnet ut at det er de gangene hun er frisk hun skal prate med sønnen sin om sykdommen, og ikke de gangene hun er syk.

- I dag er Ludvig 12 år gammel, og han har et veldig bevisst forhold til at jeg kan bli syk. Han merker det med én gang.

- Det er så mange fordommer knyttet til depresjoner og psykiske lidelser overfor barna. Det handler mye om skam og skyld.

Stor statlig satsning

Psykolog Ulrika Håkanson jobber med en satsning med fokus på barn av psykisk syke og rusmisbrukende foreldre.

- I dag ser man ofte ikke barna før det er for sent. Vi ønsker å nå barna på et tidlig stadium. Det er når barnet er 0-6 år gammelt, at det får minst hjelp, sier Håkanson.

- Mye handler om å øke foreldresensitiviteten, det vil si at foreldrene skal se selv når de trenger hjelp. Det er også viktig å ha et nettverk rundt familier som sliter.

Holdninger til barnevernet

En del av prosjektet er også å endre holdninger til barnevernet.

- Tradisjonelt har barnevernet vært en instans som foreldrene har vært redd for, men vi ønsker å endre holdningene rundt barnevernet, sier Ulrika Håkanson.

- Man ønsker ikke å ta barna fra familiene sine, men hjelpe dem til å mestre hverdagen. Man kan godt ha problemer i livet, men likevel være gode foreldre.

- Barnevernet kommer ofte inn i bildet når det er for sent. Det ville vært mye bedre om barnevernet kunne komme tidligere inn, og være behjelpelige overfor familien.

Barn skjønner ting tidlig

Ifølge Ulrika fanger barnet opp signaler om at ikke alt er som det skal være veldig tidlig.

- Barna påvirkes av hvilken tilstand foreldrene er i fra de er nyfødt, sier psykolog Ulrika Håkanson.