Iver Horrem
Iver Horrem

Idrettsstjerne: - Ekkelt å se homofile kline

Sandvolleyballspilleren Iver Horrem har ikke endret synspunktene.

Iver Horrem er aktuell som deltaker i TVNorge-serien «4-stjerners middag».

I serien spør Horrem om de andre deltakerne kan dele sine største flauser i media under middagen. Horrem forteller selv en historie om da han dro inn 2. verdenskrig under et intervju som handlet om sport.

Men det er ikke denne uttalelsen som har skapt størst debatt...

Sandvolleyballstjernen sa nemlig til radiokanalen P4 at han måtte snu seg vekk hvis han så to menn kysse. Uttalsene kom i et intervju med programleder Michael Ändreassen for to år siden.

Homofile et minefelt

Men selv om reaksjonene ikke lot vente på seg sist, er Horrem klar på at han fortsatt mener det samme:

- Å diskutere homofile er et minefelt uten like. Det beste er å ikke gjøre det, men jeg hoppet inn i det vepsebolet og står for det jeg sa: Jeg synes ikke det er kjekt å se homofile menn kline. Det er min mening i samfunnet, sier han til «God kveld Norge» nå.

Iver Horrem fikk kritikk av blant andre «Mannen som elsket Yngve»-skuespiller Rolf Kristian Larsen for uttalelsene for to år siden.

- Svaret ble forbigått i stillhet. Men hvordan hadde reaksjonene vært om Horrem hadde sagt at det er ekkelt å se to svarte kline, skrev Larsen retorisk i en kronikk i Dagbladet.

- Snakker om eget ubehag

Horrems uttalelser får leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Karen Pinholt, til å reagere.

Hun mener Horrems påstand om at han diskuterer homofile er feil.

- Dette er ingen diskusjon, men han snakker om sitt eget ubehag. Hvis du får ubehag av å se ting, for eksempel rett ned eller eller får andre fysiske ubehag, er det mulig å få hjelp til å komme over det. Noen ganger må du kanskje utsettes for slike situasjoner for å møte din egen frykt og slik kan du få bukt med det. Det er mitt råd, sier hun.

- Bedre å se heteroer kline

Horrem selv synes det må være greit å mene at han ikke vil se menn kysse.

- Folk må gjerne få være homofile, men jeg må få mene at jeg synes det er ekkelt å se dem kysse og folk må respektere det.

Karen Pinholt i LLH synes ikke samfunnet skal tåle Horrems karakteristikker.

- I dagens samfunn virker det som om det bare er homofile og lesbiske en skal kunne kalle ekle - og at det skal måtte respekteres. Det er veldig sterkt at han mener han burde få respekt for det.

Negativt for homokampen

Iver Horrem på sin side forteller at han fikk mye støtte etter homouttalelsene for to år siden og at han ikke angrer.

- Jeg fikk like mye positiv som negativ feedback på det intervjuet, sier han.

Pinholt er redd Horrems gjentatte uttalelser skader homofiles økende aksept i idretten.

- Når han som idrettsstjerne uttaler slike ting sender han signaler til andre om at det ikke er greit å være homofil i et idrettsmiljø. Dette vet jeg Norges idrettsforbund jobber med og at de ønsker at folk skal få være seg selv. Profilerte folk som Horrem bidrar til å gjøre dette arbeidet vanskeligere. Men vi har heldigvis andre stjerner som står for det motsatte, sier hun.

- Gjør homofile mindreverdige

Selv om Iver Horrem synes det er ekkelt å se menn kline, er han ikke imot at mennesker skal få gi hverandre kjærtegn ute blant folk.

- Synes du det er ekkelt å se heteroer kline på gata?

- Jeg synes selvfølgelig det er bedre å se to heterofile kysse enn to homofile, sier han.

Karen Pinholt reagerer sterkt på uttalelsene.

- Han sier veldig tydelig at homofile og lesbiske er mindreverdige i forhold til heterofile. Det kan jeg ikke repsektere. Jeg er ikke mindreverdig selv om jeg elsker en kvinne.

Se «God kveld Norge» på TV 2 lørdager klokken 21.40

På Facebook? Følg «God kveld Norge» her
På Twitter? Følg «God kveld Norge» her

Lyst på flere kjendisnyheter? Sjekk «God kveld Norge»

Få de siste kjendisnyhetene på SMS: Send GKN til 1984 (kr. 1,- pr. mld)