invictus3 WEB
invictus3 WEB

«Invictus»

Matt Damon og Morgan Freeman gjør strålende innsats i rollene sine, og både regi og iscenesetting er, som vi har lært oss å forvente fra Clint Eastwood, så å si plettfri.

SE KLIPP, INTERVJUER OG ANMELDELSE I VIDEOVINDUET ØVERST.

terning-4---WEB
terning-4---WEB

Anmeldelse av «Invictus»

Kuriøst nok blir Clintern den første filmskaper som klarer å virkelige transformere atmosfæren og stemningen fra en stadion-sportsgren til film.
Det kan jeg ikke huske å ha sett før, i alle fall aldri med den intensiteten som fra rugbykampene vi får se i Invictus.

Bakteppet for Invictus er Sør-Afrika i tiden etter apartheid.
Den tidligere straffangeren Nelson Mandela vinner valget i 1994 og blir president for et land på full fart ut i kaos. Kaos og frihet.
Frihet for den fargede majoriteten av landets innbyggere, som gjennom flere tiår har blitt undertrykt av den rike, hvite minoriteten.

Midt i denne anspente situasjonen av klasseforskjell og rasemotsetninger øyner Mandela en mulighet til å lege de dype sårene mellom befolkningsgruppene:
Mot ”alles” vilje gir han rugbylandslaget, kjent som Springbok, all sin støtte for at det middelmådige og demotiverte laget skal kunne vinne VM på hjemmebane året etter.

invictus5-WEB
invictus5-WEB

Rugby er den hvite manns sport, og Springbok har ingen støtte blant den fargede majoritet.
Men Mandela innser at en slik seier vil gi alle Sør-Afrikanere noe å være stolte av, samtidig som støtten til Springbok vil fungere som en utstrakt og forsonende hånd overfor den hvite delen av befolkningen.

Matt Damon (som overklassegutt og Springbok-kaptein Francois Pienaar) og Morgan Freeman (Nelson Mandela) gjør strålende innsats i rollene sine, og både regi og iscenesetting er, som vi har lært oss å forvente fra Clint Eastwood, så å si plettfri.


Likevel kan man ønske seg et videre syn på hvordan Sør-Afrika utviklet seg i løpet av dette første året med Mandela som president.
Som begjærlig publikummer føler jeg at dette filmprosjektet har mer tunnelsyn enn det jeg kunne ønsket meg.

Anmeldt av Filmmagasinet v/Le LD Nguyen