eksemhender (2) (Foto: Siw Edquist Hansen)
eksemhender (2) (Foto: Siw Edquist Hansen)

Hvert femte norske barn har atopisk eksem

Eksem er en kronisk lidelse

-Det måtte en gråtende mor til før legen tok oss på alvor, forteller Siw Edquist Hansen. Hun er mor til to små som har atopisk eksem. -Vi har kommet langt på disse ni årene vi har levd så nært med atopisk eksem, men det har vært tøffe år, forteller hun.

Emilie, 9 år og Sindre, 6 år har begge atopisk eksem på halsen. (Foto: Siw Edquist Hansen)
Emilie, 9 år og Sindre, 6 år har begge atopisk eksem på halsen. (Foto: Siw Edquist Hansen)

Ikke bare kløe

-Det har gått ut over helse og jobb. Det tok mange år før vi fikk bekreftelsen på at vi hadde kronisk syke barn og at eksemet barna hadde var kraftig!

Siw Edquist Hansen må virkelig planlegge dagene nøye. Det å ha barn med kraftig eksem er ikke bar litt utslett. Ofte bruker Siw og mannen hennes opp til to timer på kveldstellet.

-Men det er så mye mer enn bare å smøre dem, sier Siw. Atopisk eksem fører med seg utslett som gir kløe, og kløe gir åpne sår som igjen gir smerte og fører til søvnløse netter!

Les mer fra Siw sin blogg om atopisk eksem her.

Viktig å forebygge

Det er viktig å forebygge huden best mulig siden eksem er en kronisk lidelse. Den tørre huden må tilføres fett og fuktighet. Oljebad, fete kremer og fuktighetsgivende kremer brukes flere ganger daglig. Av og til er det nødvendig med antiinflammatoriske kremer ved større og hissigere utbrudd.

Atopisk eksem og matallergi

Er det en sammenheng? Det skal vi få vite når overlege ved Helse Sør-Øst, Bente Krane Kvenshagen kommer til God morgen Norge. Hun var nemlig den legen som fikk en gråtende Siw Edquist Hansen inn på kontoret for to år siden. Møt dem begge i morgen tidlig. I tillegg kommer Emilie og Sindre, barna til Siw.

Ny undersøkelse

Overlege Bente Krane Kvenshagen har vært med på en ny undersøkelse gjort på norske nyfødte barn for å finne ut om det er noen sammenheng mellom matallergi og atopisk eksem.