(Illustrasjonsfoto) (Foto: Eirill Wiik/SCANPIX )
(Illustrasjonsfoto) (Foto: Eirill Wiik/SCANPIX )

Papir-rot kan ha kostet kreftpasient livet

Nå vil enken klage Haukeland universitetssjukehus inn for Helsetilsynet.

Før jul i 2008 ble Kjartan Stegane undersøkt med skanning på grunn av mistanke om lungekreft. Etter fem uker med forleggelser og forglemmelser, og etter flere purringer fra familie og fastlegen, kom papirene til rette.

Da behandlingen kom i gang, var sykdommen kommet for langt til at livet hans kunne reddes, og 1. september i fjor døde Stegane, 66 år gammel, skriver Bergens Tidende.

– Systemsvikt

– Jeg er ikke opptatt av å rette skytset mot legen som gjorde tabben. Men at det kan forekomme så grove feil uten at noen reagerer eller overhodet legger merke til at noe er galt, er sjokkerende. Det vitner om systemsvikt og for dårlige rutiner, sier enken, Anne Lise Stegane.

Hun understreker at det ikke er sikkert at mannens liv kunne vært reddet selv med tidligere behandling. Likevel klager hun sykehuset inn for Helsetilsynet og krever at omstendighetene rundt mannens sykdom og død granskes.

Beklager

Avdelingsdirektør Al-Azawy Kahtan ved Lungeavdelingen på Haukeland sykehus bekrefter overfor avisen at papirene forsvant og at behandlingen ble forsinket.

– Vi beklager denne hendelsen på det sterkeste. Det var en systemsvikt. Slike ting skal ikke skje, og vi gjør alt vi kan for at tilsvarende situasjoner ikke skal oppstå igjen, sier han. (©NTB)