INFLUENSA: Svineinfluensaen er trolig årsaken til at sesonginfluensaen ikke har slått til hardere. (Foto: Alexandre MARCHI /NCY/Colourbox/PHOTOPQR/L'EST REPUBLICAIN)
INFLUENSA: Svineinfluensaen er trolig årsaken til at sesonginfluensaen ikke har slått til hardere. (Foto: Alexandre MARCHI /NCY/Colourbox/PHOTOPQR/L'EST REPUBLICAIN)

Pandemien slo ut sesonginfluensaen

Helsemyndighetene har registrert rekordlave tall for sesonginfluensaen blant nordmenn. Trolig skyldes det at pandemien på høsten gjorde det vanskeligere for den vanlige influensaen å få fotfeste.

Det samme fenomenet har vist seg ved tidligere pandemier. Pandemier dominerer såpass i smitteverdenen at det ikke «blir plass» til den vanlige influensaen.

Lave tall

Olav Hungnes koordinerer influensavirusovervåkingen ved Folkehelseinstituttet. Han kan ikke huske så lave tall for sesonginfluensaen på de 14 årene han har jobbet med feltet.

Siri Helene Hauge ved avdeling for infeksjonsepidemiologi sitter på tall som bekrefter inntrykket.

– Vi har ikke hatt så lave tall den første uken i februar siden vi begynte elektroniske registreringer i 1994, sier hun.

Den første uken i februar var det 0,6 prosent av de som oppsøkte legen som ble diagnostisert med influensa. Når tallet er 1,4 prosent bruker man å regne influensasesongen som innledet. Under pandemien i høst lå tallet mellom 14 og 15 prosent.

Stanser hverandre

Hungnes tror høstens svineinfluensa har gjort det vanskeligere for sesonginfluensaen å få fotfeste.

– Vi er ikke sikre på hvordan mekanismene virker, men virusene går åpenbart i veien for hverandre. Ett sterkt dominerende virus gir der og da mindre plass for de andre, sier han. (©NTB)