bohinen sumo
bohinen sumo

Bohinen: - Det er klubbenes marked

Over hundre av spillerne i Tippeligaen har kontrakter som går ut etter 2010-sesongen.

Tidligere var det en fordel for spillerne å være Bosman. De kunne presse opp lønnen så klubbene ikke risikerte å miste spilleren gratis. Det er ikke tilfellet lenger ifølge TV 2s fotballekspert, Lars Bohinen.

- Nå er det virkelig klubbenes marked. Klubbene har muligheten til å sitte på gjerdet og se an situasjonen. Er du bosmanspiller i dag, må du regne med å få en lavere lønn enn det du hadde i den forrige kontrakten, forklarer Bohinen.

Se oversikten: Her er Tippeligaens bosmanspillere
Les også: Rosenborg gir Demidov og Jarstein ultimatum

Fortsatt best å være best
De største profilene vil fortsatt dra nytte av å bli Bosman. De blir med en gang mer attraktive for andre klubber siden det ikke er en overgangssum i bildet. Men sånn vil det alltid være, i følge Bohinen.

Erik Huseklepp og Mohammed Abdellaoue er blant spillerne som har kontrakter som går ut etter denne sesongen.

- Er man best kan man stille høyere krav. Sånn er det. Derfor vil klubbene være desperate etter å signere nye kontraker med dem. Og er da villig til å legge mye penger på bordet.

Nye lønningsformer
Det kan bli en tendens til at klubber velger å gi spillerne lavere fastlønn, men gir prestasjonsbaserte bonuser for antall spilte kamper, mål og liknende. Det er en god utvikling, sier fotballeksperten.

- Dette er veldig positiv. De to siste sesongene har klubbene i Tippeligaen gått med svimlende 400 millioner i minus. Den trenden må snu. Det har kun handlet om klubber som kjemper for å gå i null. Det går ikke lenger, fortsetter Bohinen.