aaaarusser
aaaarusser

Russisk landslagssjef: - Jeg fikk sjokk

Den russiske landslagssjefen hevder at Alena Sidko dopet seg på egenhånd.

Canmore (TV2 Sporten): De russiske langrennsløperne er under streng overvåkning av IOC, og den omstridte Jurij Tsjarkovski, som har vært manager og landslagssjef for det russiske landslaget i nesten 20 år, sier den siste dopingavsløringen slo ned som en bombe i den russiske troppen.

LES OGSÅ: Heiberg truer med å frata Russland OL

- Jeg fikk sjokk da jeg fikk vite det, sier Tsjarkovski til TV2 Sporten.

- Katastrofe
Han ber om å bli trudd på at Russland nå tar krigen mot doping på alvor. IOC har gitt dem klar beskjed om at nye dopingtilfeller, kan få konsekvenser for russernes eget OL-arrangement i 2014.

- Det ville være en katastrofe med nye dopingsaker for oss nå med tanke på Sotsji. Vi kjemper mot doping nå, og samarbeider tett med RUSADA (Russian Antidoping Agency). Og vil gjøre det framover også. I framtida er det slutt på doping, sier Tsjarkovski.

Alena Sidko (Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS)
Alena Sidko (Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS)

Manager for dopingtatte
Han forteller åpent at det russiske idrettsministeriet i møter med ham og andre idrettsledere, har advart mot nye dopingsaker og konsekvensene det kan få for framtida.

De som doper seg, gjør det privat

Om den grufulle dopinghistorien til det russiske langrennslandslaget, er Tsjarkovski mer ullen. Han vet at verken han eller de andre russerne har mye troverdighet etter at den ene russiske langrennsprofilen etter den andre har blitt hektet de siste ti årene.

Tsjarkovski har vært manager under storløpere som Larissa Lazutina, Olga Danilova, Julia Tsjepalova, og Evgenij Dementiev. Alle er tatt for bruk av EPO-lignende stoffer.

- Vet ingenting
- Tidligere var min stilling manager. Jeg har bare vært landslagssjef det siste året, etter de dårlige resultatene i Liberec, så jeg har ikke hatt ansvaret, sier han.

- Så du vet ingenting om det som har skjedd tidligere?

- Nei, og sånn er det. Og jeg vet ingenting om det som skjer nå heller. Som jeg har sagt før. De som doper seg, gjør det privat. Det finnes ikke noe organisert doping i det russiske laget, selv om mange andre lag og nasjoner hele tiden påstår det. Det har vært privat. Men hva en mann, dame, eller trener gjør privat. Det vet jeg ingenting om, sier Tsjarkovski.

Trengte ikke doping
Selv om han var sjef da Alena Sidko ble tatt like før jul, benekter han all kjennskap til saken.

- Det hun gjorde, var til skade for hele laget. Og vi ble veldig skuffet at en toppatlet som henne skulle bruke doping. Hun trengte jo ikke det, så god som hun er.