dagfinn (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
dagfinn (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Høybråten: – Hadde vært best om jeg ble informert først

KrF-leder Dagfinn Høybråten mener den siste ukens debatt har vist at partiet har både rom og takhøyde, men kunne tenke seg å ha blitt informert på forhånd.

– Vi har satt i gang en stor dugnad i partiet for alle som vil KrF vel. Da bør vel vi bli minst overrasket over at det blir debatt. I denne debatten er det rom for både synspunkter som støtter opp om partiets linje som det har vært, og slik partiets linje bør bli, sa Dagfinn Høybråten under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

KrF-lederen har vært under hardt press den siste uka etter at andre nestleder Inger Lise Hansen tok til orde for at Kristelig Folkeparti må endre syn i saker som Israel og homofilt ekteskap. Hansen mener partiet må se mer nyansert på Israel, og følge med tiden når det gjelder homofili.

Les også: KrF-Hansen angrer ikke kontroversielle utspill

– Hansen har både gledet og provosert

Høybråten framhevet under pressekonferansen at det ikke er noen partidebatt.

– Vi skal lage ny strategi for valget i 2011 og 2013. Landsmøtet i 2013 vil også trekke opp nye retningslinjer i form av et nytt partiprogram. Men dette kommer i tur og orden etter at vi har gjennomført denne brede politiske dugnaden i KrF, sa Høybråten.

– Dette er ingen persondebatt. Jeg synes vår nestleder Inger Lise Hansens utspill på søndag har illustrert at det er både åpenhet og takhøyde for debatt i KrF. Inger Lise Hansen har provosert, gledet og irritert, men først og fremst skapt en debatt som KrF tåler og som jeg som partileder ønsker velkommen. Ikke fordi vi på alle punkter er enige, men at det er viktig med takhøyde og rom for en sånn debatt i Kristelig Folkeparti, fortsatte partilederen.

Les også: KrF-Hansen: – Aldri god timing

Likevel innrømmer Høybråten at det ville vært best for alle om han hadde fått vite om Hansens utspill på forhånd.

Satser på særpreg

Høybråten brukte mye tid på å fortelle om partiets videre strategi. Han sier at KrF skal satse på sine særtrekk og være annerledes enn andre partier.

– KrF har verdier som ikke forandrer seg. Men selv om verdiene er uforanderlige, skal ikke også politikken være det. Politikken skal være relevant for menneskers hverdag nå. Derfor er det nødvendig med en slik diskusjon. I debatten framover vil jeg være opptatt av at KrF skal ta rollen som opposisjonen. Vi skal dyrke vårt særpreg, sa Høybråten.

Debatt om partileder

Les også: Vil skifte ut Dagfinn Høybråten

Ideologidebatten Inger Lise Hansen startet sist helg har også satt i gang en gryende lederdebatt i partiet. Britt Tønne Haugan, som er innstilt som ny fylkesleder i Nord-Trøndelag, mener partiledelsen må diskuteres på alle fylkesårsmøtene i løpet av de nærmeste ukene.

– Det blir opp til lokallagene og fylkeslagene å spille inn. Det er viktig at vi tar debatten nå, sier Haugan til TV 2 Nyhetene.

378690