GODE VENNER: Hilde Gjermundshaug  Pedersen gleder seg til å følge Bjørgen under OL. (Foto: Skaug, Thomas Rasmus/SCANPIX)
GODE VENNER: Hilde Gjermundshaug Pedersen gleder seg til å følge Bjørgen under OL. (Foto: Skaug, Thomas Rasmus/SCANPIX)

- Bjørgen kan ta fire gull

- Men da må alt klaffe, sier Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Marit Bjørgen var Norges største gullhåp i Torino-OL for fire år siden.

- Marit Bjørgen er nok veldig revansjesugen. Hun virker mye tryggere på seg selv, og har vist god form inn mot OL.

Men mesterskapet i de italienske alpene ble en gedigen skuffelse for Bjørgen.

Nedtur i Torino
Langrenn-esset var plaget av sykdom i forkant av mesterskapet, men klarte likevel en sølvmedalje på 10 km klassisk. Resten av mesterskapet ble imidlertid medaljeløst for Bjørgen.

Veteranen Hilde Gjermundshaug Pedersen, som selv tok bronse i OL i Torino på 10 km klassisk, spår en revansjesugen Bjørgen i Vancouver.

- Marit Bjørgen er nok veldig revansjesugen. Hun virker mye tryggere på seg selv, og har vist god form inn mot OL. For meg virker det som også de siste forberedelsene har gått veldig bra, sier hun til TV 2 Sporten.

TOPPEN AV PALLEN: Hilde Gjermundshaug  Pedersen og Marit Bjørgen havnet øverst på pallen i lagsprint i ski-VM i Oberstdorf i 2005. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
TOPPEN AV PALLEN: Hilde Gjermundshaug Pedersen og Marit Bjørgen havnet øverst på pallen i lagsprint i ski-VM i Oberstdorf i 2005. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

- Revansesugen Bjørgen
Gjermundshaug Pedersen gleder seg til å følge Bjørgen i aksjon fra TV-ruten i sitt hjem i Brumunddal.

- Hun er for meg en het gullkandidat i fire øvelser: Hun kan gå til topps i 10 km klassisk, duathlon, hun kan gå fort på sprinten og har også sjanser på tremila, sier hun.

Og slår fast:

- Det som er noe av Bjørgens styrke er at hun ikke er låst til en enkelt distanse – hun har medaljesjanser i flere øvelser, mener Hilde GP.

- Hvor mange gull tror du Bjørgen realistisk kan ta?

- Vel. Jeg ønsker ikke å være for optimistisk, så jeg må si ett eller to gull. Husk at det 10-15 andre utøvere i Vancouver som har samme målsetting: Å kjempe i toppen. Det er tøffere i toppen enn det vi nordmenn kanskje liker å tro, svarer hun.

TROR PÅ BJØRGEN: Hilde Gjermundshaug  Pedersen tror Bjørgen kan ta fire gull - om alt klaffer. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
TROR PÅ BJØRGEN: Hilde Gjermundshaug Pedersen tror Bjørgen kan ta fire gull - om alt klaffer. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Også andre medaljekandidater
I tillegg til Bjørgen er Celine Brun-Lie, Marthe Kristoffersen, Vibeke Skofterud, Kristin Størmer Steira, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug uttatt til vinterlekene i Canada.

Gjermundshaug Pedersen tror at også noen av dem har medaljesjanser.

- Av de andre jentene tror jeg spesielt Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud har sjansen til medalje i en av grenene. De andre er jeg litt usikker på, med tanke på de resultatene som de har levert i verdenscupen de siste årene.

- Hva betyr en OL-medalje for en utøver?

- Klart det betyr enormt. Det er innmari stort å vinne en OL-medalje. Det er tross alt et mesterskap som kun arrangeres hvert fjerde år. Derfor blir det så viktig for hver utøver å prikke inn formen akkurat under OL, svarer skiveteranen, som tok sju individuelle NM-gull i løpet av årene 1994-98, og ble vinner av verdenscupen sammenlagt i 1997.

PS: I 2002 ble Hilde Gjermundshaug Pedersen tildelt Egebergs ærespris for sine prestasjoner i skiorientering og langrenn. Hun vant også eliteklassen for kvinner i Birkebeinerrennet i mars 2008 med tiden 2.52.04. Den gamle rekorden på 3.03.21 ble satt av Anita Moen i 1998.

Her er langrennsprogrammet i Vancouver:

Mandag 15. februar
19.00 10 km fri teknikk, intervallstart, kvinner
21.30 15 km fri teknikk, intervallstart, menn

Onsdag 17. februar
19.15 Sprint klassisk, kvinner og menn, kvalifisering
21.30 Sprint klassisk, kvinner
21.55 Sprint klassisk, menn

Fredag 19. februar
22.00 2 x 7,5 km skiatlon, kvinner

Lørdag 20. februar
22.30 2 x 15 km skiatlon, menn

Mandag 22. februar
19.45 Lagsprint fri teknikk, kvinner og menn, kvalifisering

22.00 Lagsprint fri teknikk, kvinner

22.25 Lagsprint fri teknikk, menn

Onsdag 24. februar
20.15 4 x 10 km stafett, menn

Torsdag 25. februar
20.00 4 x 5 km stafett, kvinner

Lørdag 27. februar
20.45 30 km fellesstart, klassisk, kvinner

Søndag 28. februar
18.30 50 km fellesstart, klassisk, menn