ANGRER IKKE: Den hemmelige hjelperen som hjalp Khalid Skahs ekskone å frakte de to barna fra Marokko til Norge sier til TV 2 at han ikke angrer på det han har gjort. (Foto: TV 2)
ANGRER IKKE: Den hemmelige hjelperen som hjalp Khalid Skahs ekskone å frakte de to barna fra Marokko til Norge sier til TV 2 at han ikke angrer på det han har gjort. (Foto: TV 2)

Skah-saken: Hemmelig hjelper hevder UD var informert

For første gang snakker den hemmelige hjelperen bak Skah-barnas dramatiske flukt om hva som skjedde i Marokko. Se intervjuet med «Petter».

Mannen som organiserte flukten til Khalid Skahs to barn fra Marokko til Norge snakker for første gang om hva som skjedde under den dramatiske flukten i fjor.

Mannen, som går under navnet «Petter» i boken til barnas mor Anne Cecilie Hopstock, har tidligere erfaring fra den norske etterretningstjenesten. TV 2 kjenner mannens identitet, men har valgt å anonymisere ham.

Han fikk med seg to offiserer fra Marinejegerkommandoen på å hente ut de felles barna til OL-vinner Khalid Skah og hans norske ekskone Anne Cecilie Hopstock fra Marokko.

– Offiserene fikk ingen betaling

Aksjonen har skapt diplomatiske knuter mellom Norge og Marokko siden norske myndigheter nekter å tillate avhør av diplomaten, daværende politiattaché ved ambassaden, som skal ha kjørt barna fra ambassaden i Rabat og til et avtalt møtested hvor «Petter» som organiserte flukten ventet på dem.

Khalid Skah er rasende over det som har skjedd og mener norske myndigheter med utenriksminister Jonas Gahr Støre sto bak bortføringen av barna hans.

– Det var to venner av meg. Det var egentlig bare å ringe. Jeg ringte en av dem, som er en venn av meg. Jeg spurte om han kjente noen som kunne seile en båt på kort varsel. Han svarte at det kunne han, forteller Petter til TV 2.

Hovedmannen bak Skah-barnas flukt fra Marokko hevder at de to offiserene fra Marinejegerkommandoen aldri fikk noen form for betaling.

– De fikk dekket sine utgifter som flyreisen, hotellopphold og de tingene der.

De to offiserene skal ha utført oppdraget mens de var på ferie. Forsvaret har vært klare på at offiserene, som er tilknyttet de norske spesialstyrkene, ikke gjorde dette på vegne av Forsvaret eller i tjenesten. Sjøforsvaret gransker nå saken og offiserene skal avhøres.

Skah-barna til TV 2: Soldatene er vår nye familie

– UD var informert

Han forteller i intervjuet med TV 2 at UD var informert om at de var på vei fra Spania til Marokko.

– De ble informert når vi var i Spania om at vi var på vei.

MOR: Anne Cecilie Hopstock (Foto: Berit Roald)
MOR: Anne Cecilie Hopstock (Foto: Berit Roald)

«Petter» forteller at noen av de fire seilte inn til Marokko, mens andre kom seg inn på andre måter. Han understreker at de ikke kom seg inn på noen ulovlige måter.

– Noen seilte til Marokko, andre kom seg inn via andre veier.

– Hvordan da?

Det vil jeg ikke fortelle så mye om på bakgrunn av at det kanskje setter noen i et annet lys så var det ikke på noen ulovlig måte. De reiste med sine egne dokumenter og kom seg inn som vanlige turister, forteller han.

Kort tid etter de hadde kommet seg inn i Marokko med seilbåt og ferge, fikk de overlevert barna.

FAR: Khalid Skah. (Foto: Abdelhak Senna)
FAR: Khalid Skah. (Foto: Abdelhak Senna)
– Jeg var en av de som tok dem imot og sørget for at ting gikk udramatisk for seg.

– De frarådet ikke at barna skulle være i Norge

«Petter» forteller til TV 2 at de to offiserene fra Marinejegerkommandoen var fullstendig klar over hva de gjorde og hva de var med på.

– De hadde tillit til meg som venn og tidligere kollega. De er ikke politikere, men handlingens menn som har vært borti vanvittige situasjoner før og som følte at det var riktig å stille opp i den klare situasjonen som var der og da.

– Trodde de at dette var klarert fra norske myndigheters side?

– I den fasen der så hadde vi et klart inntrykk av at UD også ønsket barna hjem til Norge.

– Hvorfor det?

– Det hadde med de signalene vi hadde fått lokalt der nede, og den dialogen vi hadde med UD underveis. Ikke minst den dialogen vi hadde med UD tidligere.

UD hevder at de frarådet en slik aksjon i Marokko, noe «Petter» tolker slik:

– De frarådet ikke at barna skulle være i Norge, men de frarådet at det skulle skapes noe dramatikk rundt barnas situasjon som kunne sette de i fare.

– Så hvis dere gjorde det på en stille og rolig måte så var det ok?

– Jeg oppfattet UD som politisk korrekte men også handlingsrettede og fornuftige i den situasjonen de var satt i selv.

– Offiserene var med i seilbåten

Etter å ha plukket opp de to barna i Marokko, satte «Petter», barnas mor og de to offiserene kursen mot Spania med blant annet seilbåt.

– Barna kom seg ut av Marokko ved at moren seilte båten tilbake til Spania. Offiserene var med i seilbåten, forteller «Petter» til TV 2.

Han ønsker ikke å kommentere hvordan han selv tok seg over til Spania.

– Jeg tok meg ut på annet vis.

«Petter» vil ikke kommentere hva slags papirer og dokumenter de hadde med seg, men hevder at det aldri ble brukt noen form for falske dokumenter eller falske navn.

Den tidligere etterretningsoffiseren hevder også at de aldri hadde med seg eller benyttet våpen under aksjonen for å hente ut barna.

– Å ha med seg våpen ville vært fullstendig tullete.

«Petter» vil ikke kommentere om de benyttet seg av lokale kontakter under aksjonen i Marokko bortsett fra at det er mange som var involvert.

– Det har vært veldig mange som har stilt opp, med god samvittighet og høy moral. De har tatt store sjanser på bakgrunn av situasjonen som var der.

Angrer ikke på noe

Tirsdag kveld uttalte Marokkos utenriksminister Taieb Fassi Fihri til nyhetsbyrået MAP at de krever norske diplomater straffet for sin deltakelse i bortføringen av Khalid Skahs barn fra Marokko.

– Den norske ambassaden ga seg selv retten til å utøve sin egen justis på territoriet til en fremmed stat i en privat sak og i strid med alle regler og all etikk, uttalte Fihri.

Hovedmannen bak Skah-barnas flukt sier til TV 2 at han forstår at marokkanske myndigheter nå må reagere av politisk hensikt etter det som har skjedd, men at han ikke nødvendigvis forstår vinklingen deres.

– Tenkte du på noe tidspunkt på at dette kunne være en ulovlig handling i Marokko?

– Overhodet ikke. Det hadde ingenting med saken å gjøre. Det var to barn som var truet på livet og som hadde forsøkt å rømme før. Endelig var de i sikkerhet og kunne bringes videre i sikkerhet.

– Angrer du på noe?

– Nei, overhodet ikke. Jeg synes saken har fått helt feil fokus. Noe som har gått ut over feil mennesker. Det skapes et politisk skuespill av noe som tross alt er en lykkelig historie og at to barn er tilbake hos mor, men ikke minst at de er utenfor varetekten og det jeg vil kalle fengselet som faren deres har holdt de i over tid.

Takknemlige barn

Tirsdag brakte TV 2 et intervju med Skah-barna. De ga uttrykk for at det var deres eget valg å rømme fra faren i Marokko og at de var svært takknemlige overfor offiserene som bisto under flukten.

ADVOKAT: Brynjar Meling.
ADVOKAT: Brynjar Meling.

SE OGSÅ: Eksklusivt intervju med Skah-barna

Khalid Skah nekter for at det barna forteller, er sant.

– Det er et spill. Det er oppdiktet. Det er løgn, raser Khalid Skah etter TV 2 konfronterer han med intervjuet med hans to barn.

Skahs advokat Brynjar Meling sier til TV 2 at barnefordelingssaker per definisjon har veldig lite i offentlighetens lys å gjøre.

– Verken journalister eller andre kan utelukke at barn er i en lojalitetskonflikt, at barn er under påvirkning, og derfor skal de ikke eksponeres i media. Jeg som advokat må forholde meg til at jeg har en klient som har en helt annen virkelighetsoppfatning enn det som har kommet til uttrykk fra den andre siden, sier Meling til TV 2 Nyhetene.