Taieb Fassi Fihri (Foto: ABDELHAK SENNA/AFP)
Taieb Fassi Fihri (Foto: ABDELHAK SENNA/AFP)

Marokko krever straff av norske diplomater

Marokko krever at Norge straffer norske diplomater som bisto en norsk kvinne med å få de to barna hennes ut av Marokko.

Da barna til OL-vinner Khalid Skah rømte fra farens leilighet i Marokko i fjor, hadde de mange medhjelpere.

Den dramatiske flukten har blitt en politisk sak. Mandag ble utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Grete Faremo tvunget til å forklare hva som var Utenriksdepartements og Forsvarets rolle i saken.

– I strid med alle regler

Nå krever marokkanske myndigheter at norske diplomater straffes for sin deltakelse i bortføringen av Khalid Skahs barn. Det er Marokkos utenriksminister som tirsdag sier dette ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Den norske ambassaden ga seg selv retten til å utøve sin egen justis på territoriet til en fremmed stat i en privat sak og i strid med alle regler og all etikk, sier utenriksminister Taieb Fassi Fihri til det marokkanske nyhetsbyrået MAP.

Fihri sier at politiattacheen ved Norges ambassade i Rabat, Stein Haugen, hadde spilt en spesiell rolle.

Diplomatisk immunitet

Allerede i oktober mottok Utenriksdepartementet en rettsanmodning fra marokkanske myndigheter om å avhøre én norsk diplomat og flere andre norske borgere.

– Vi svarte at det ikke er mulig å foreta avhør av diplomaten fordi han er underlagt diplomatisk immunitet. Når det gjelder rettsanmodningen om de andre norske borgerne, er den til behandling i Justisdepartementet, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til NTB. (©NTB)

Skah til TV 2: – Støre står bak bortføringen