Titten Tei
Titten Tei

Tittens Teis «mamma» mistenkt som spion

Havnet på utenlandsk svarteliste.

Avdøde Birgit Strøm ga stemmen til hele Norges Barne-TV-figur Titten Tei.

Nå avslører en ny bok at Tsjekkoslovakisk etteretningstjeneste mistenkte Birgit Strøm for å være en hemmelig vestlig agent. Det skriver Dagbladet i dag. Det er forfatteren Terje B. Englunds bok «Spionen som kom for seint» som tar for seg temaet.

Påstått vestlig agent

I arbeidet med boka har han fått tilgang på offentliggjorte dokumenter fra StB, Tsjekkoslovakias svar på KGB, som aldri før har vært offentlige.

- I disse tilfellene handlet det om hvor sannsynlig det var at man jobbet for fienden. StB vurderte at Birgit Strøm med all sannsynlighet var en vestlig agent, sier Englund til Dagbladet

Sterke bånd

Birgit Strøm hadde utdannet seg i Tsjekkoslovakia og deltok jevnlig på kulturarrangementer i landet. Ifølge de frigjorte dokumentene kom hun først i StBs søkelys da hun besøkte en spionmistenkt tsjekker i 1958. Da det senere ble kjent at hun hadde vært gift med en tsjekkoslovakisk diplomat, ble hun oppført på den såkalte U-lista.

Birgit Strøms datter, Nina Lyng-Vagstein, sier til Dagbladet at hun har liten tro på at moren var hemmelig agent. Heller ikke det norske forsvaret kan avkrefte eller bekrefte Strøms påståtte agentvirksomhet.

På Facebook? Følg «God kveld Norge» her
På Twitter? Følg «God kveld Norge» her

Lyst på flere kjendisnyheter? Sjekk «God kveld Norge»

Få de siste kjendisnyhetene på SMS: Send GKN til 1984 (kr. 1,- pr. mld)