RASER: Mange ordførere mener at utspillet til Hansen ikke var lurt. Her sammen med partileder Dagfinn Høybråten. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)
RASER: Mange ordførere mener at utspillet til Hansen ikke var lurt. Her sammen med partileder Dagfinn Høybråten. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)

Ordførere vil kaste Inger Lise Hansen

Får sterk kritikk etter frisk utspill om Israel, homoer og kristentvil.

I Aftenposten søndag gikk KrFs andre nestleder Inger Lise Hansen ut og sa at KrF burde endre sin Israelpolitikk og kutte den ensidige støtten til landet. Inger Lise Hansen åpnet også opp for homofilt ekteskap. Senere har hun uttalt at en fremtidig KrF leder trenger ikke være kristne, og at partiet må ha rom for tvilerne i ledelsen.

Raser mot Hansen

LES OGSÅ: KrF-Hansen angrer ikke kontroversielle utspill

Utspillet har skapt sterke reaksjoner. Fire KrF-ordfører vil kaste Inger Lise Hansen som nestleder i partiet med umiddelbar virkning, og fylkesledere i KrF kaller utspillene hennes «feige», «illojale» og «et spark under beltestedet».

Splitter partiet

Ordførerne i Time, Røyrvik, Finnøy og Hægebostad sier utspillenes hennes er soloutspill som splitter partiet og at hun bør trekke seg umiddelbart, melder Vårt Lands papirutgave.

Ifølge en meningsmåling avisen har gjort blant KrFs ordførere, svarte 19 av 21 at Hansens utspill ikke var lurt.

Partiveteran og tidligere stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle, som tilhører den verdikonservative fløyen av KrF, mener Hansen er på kollisjonskurs med egne kjernevelgere.

– Det finnes haugevis av partier som står for akkurat det samme som Inger Lise Hansen. Dersom hun får gjennomslag, vil KrF lide Venstres skjebne. I stedet for å etterligne andre partier, bør KrF rendyrke egen profil, sier Sæle til NTB.