MENNESKESMUGLING: Marokkos ambassadør i Norge, Ahdih Bouchaab, mener norske myndigheter deltok i ulovlig aksjon da Skah  barna ble smuglet ut av Marokko. Ambassadøren beskylder de norske soldatene for menneskesmugling.  (Foto: TV 2)
MENNESKESMUGLING: Marokkos ambassadør i Norge, Ahdih Bouchaab, mener norske myndigheter deltok i ulovlig aksjon da Skah barna ble smuglet ut av Marokko. Ambassadøren beskylder de norske soldatene for menneskesmugling. (Foto: TV 2)

Marokkos ambassadør beskylder norske offiserer for menneskesmugling

– Hvis man er innblandet i menneskesmugling, kan man ikke bli beskyttet på noen måte, sier Ahdih Bouchaab til TV 2.

Ambassadøren ved den marokkanske ambassaden i Oslo var klar i sin tale etter et møte med UD mandag ettermiddag.

– Hvis du lurer på hva jeg mener, kan du bare snu om på situasjonen. Tenk om marokkanske offiserer hadde handlet ulovlig i Norge, sier ambassadør Ahdih Bouchaab til TV 2.

Se hele intervjuet med Bouchaab øverst

Får diplomatisk immunitet

Marokko har bedt Norge om å gjennomføre rettslig avhør av fire norske statsborgere etter at Khalid Skahs barn ble smuglet ut av Marokko. Men i et brev til UD nekter Justisdepartementet å la en av nordmennene bli avhørt på grunn av diplomatisk imunitet.

Bouchaab mener det som skjedde i hjemlandet i slutten av juli i fjor var ulovlig, og at norske myndigheter var involvert.

– Hvis man er innblandet i menneskesmugling, kan man ikke bli beskyttet på noen måte, sier Bouchaab i det som er hans første intervju på flere år.

– Mener du dette er menneskesmugling?

– Det å frakte noen ulovlig ut at et land. Hvis du ikke vil kalle det menneskesmugling, så er det iallefall ulovlig, sier ambassadøren.

(Saken forsetter under videovinduet):

378104

Les også: Meling oppgitt over UD: – De er veldig selvmotsigende

Bakgrunn: Justisdepartementet nekter avhør av diplomat

Det var 19. juli i fjor at to norske norske offiserer tilknyttet marinejegerkommandoen deltok i en aksjon for å smugle barna til den tidligere OL-helten Khalid Skah ut ut av Marokko. Operasjonen var betalt av hans ekskone Anne Cecilie Hopstock og ble ledet av en tidligere politimann.

Norske myndigheter nektet først å ha kjent til fluktplanene, men mandag bekreftet regjeringen at to norske soldater var involvert.

Norsk diplomat kjørte barna

– Selv om de berørte ikke har utført handlinger som krever spesiell militær kompetanse, finner forsvarssjefen og forsvarsdepartementet det uakseptabelt at personell med ansettelsesforhold til Forsvaret deltar i slike operasjoner. Selv om det skjer i fritiden, sa forsvarsminister Grete Faremo på en pressekonferanse.

Les også: UD tipset Forsvaret om Skah-saken i august

Utenriksminister Jonas Gahr Støre måtte også komme med nye innrømmelser. UD har hele tiden benektet at de kjørte Skahs barn ut av den norske ambassaden i Marokko, men nå viser det seg at en norsk diplomat kjørte de to barna til et hemmelig møtested.

– Hvem godkjente kjøringen. Var det deg?

– Nei, jeg ble ikke spurt om å godkjenne den. Det tror jeg var en beslutning som de ansvarlige på ambassaden tok, sa Støre.

– Så UD i Oslo var ikke involvert?

Nei, så vidt meg bekjent ble det ikke innhentet spørsmål kan vi kjøre dem ti minutter unna», svarte Støre på TV 2s spørsmål.