OPPGITT: Advokat Brynjar Meling reagerer på UDs håndterting av Skah saken. (Foto: Eeg, Jon/SCANPIX)
OPPGITT: Advokat Brynjar Meling reagerer på UDs håndterting av Skah saken. (Foto: Eeg, Jon/SCANPIX)

Meling oppgitt over norske myndigheter: – De er veldig selvmotsigende

Justisdepartementet nekter avhør av diplomat, samtidig sier UD at de ikke var involvert i Skah-saken. Khalid Skahs norske advokat reagerer.

Dokumenter som TV 2 har fått tilgang til viser at marokkanske myndigheter krever rettslige avhør av fire navngitte nordmenn etter at barna til Khalid Skah flyktet til Norge i juli i fjor. Men Justisdepartementet nekter avhør av en norsk diplomat.

Årsaken er ifølge Justisdepartementet at diplomaten nyter immunitet mot andre staters jurisdiksjon. Norske myndigheter påberoper seg altså immunitet for diplomaten, samtidig som at de informerer om at UD ikke var involvert i saken.

– Det var ikke klarert utreiseaksjon eller opplegg for å få barna ut av Marokko, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse mandag.

Vet du noe om saken? Tips oss på 02255/tips@tv2.no

Deler av svaret til UD fra Justisdepartementet.  (Foto: Faksimile)
Deler av svaret til UD fra Justisdepartementet. (Foto: Faksimile)

Les mer: Justisdepartementet nekter avhør av diplomat

Kaller UD selvmotsigende

Men innholdet i et brev som TV 2 har fått tilgang til viser at Justisdepartementet ville avvise et rettslig avhør av en tjenestemann ved den norske ambassaden i Marokko.

«Når det gjelder marokkanske myndigheters anmodning om rettslig avhør av N.N. vil denne ikke bli etterkommet da formålet med bevisopptak etter vår vurdering vil være å belyse forhold knyttet til N.Ns tjenestehandlinger utført på vegne av Norge under hans tjenestetid ved Den norske ambassade i Rabat.»

– Det sier seg jo selv at UD er veldig selvmotsigende i dette, sier Khalid Skahs advokat Brynjar Meling til tv2nyhetene.no.

Marokko ber om at en ansatt ved ambassaden i Rabat etterforskes.  (Foto: ABDELHAK SENNA/AFP)
Marokko ber om at en ansatt ved ambassaden i Rabat etterforskes. (Foto: ABDELHAK SENNA/AFP)

– På den ene siden hevder UD de at de ikke har kjennskap til saken, mens det på den andre siden hevdes at det er tjenestehandlinger.

På pressekonferansen delvis bekreftet også utenriksministeren at UD har hatt kontakt med den angivelige organisatoren for aksjonen.

Les også: Høyre krever svar mens Frp hyller Støre i Skah-saken

Korrespondansen mellom Justisdepartementet og UD:

Les hele brevet fra UD her
Les hele svaret fra UD her

Krever svar i Stortinget

Flere politikere krever nå at utenriksminister Jonas Gahr Støre forklarer UDs rolle for Stortinget.

– Det er selvfølgelig viktig for Stortinget å få klarlagt mest mulig nøyaktig hva som har skjedd. Det betyr at vi imøteser Forsvarets egen granskning av saken. Men vi forventer også en klarere redegjørelse av utenriksministeren i Stortinget i en eller annen form, sier lederen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide til TV 2.

Les også: To norske offiserer brukte ferien på å bortføre Skah-barna

– Drevet fra skanse til skanse

Brynjar Meling mener UD blir drevet fra skanse til skanse.

– Ja, her blir UD drevet fra skanse til skanse. Det eneste som redder dem er at dette involverer så mange at det gjør det enklere å pulverisere ansvaret. Det hadde vært annerledes i saker hvor enkeltpersoner har vært involvert, sier Meling med henvisning til blant annet Tønne-saken.

– Jo mer som kommer frem, jo mer viser det seg at det Khalid Skah har sagt stemmer, sier han.

Meling skal i løpet av den nærmeste tiden sende brev til blant annet UD og Forsvarsdepartementet for å få bekreftet opplysninger som har kommet frem i media, og be om redegjørelse for hvilke diplomatiske avklaringer som har blitt foretatt.