IKKE BARE IDYLL: Nestleder Inger Lise Hansen (t.v.) sammen med Dagrun Eriksen under Kristelig Folkepartis (KrF) valgvake i Ekebergrestauranten i Oslo i september 2009. Nå er det lagt en demper på idyllen i partiet. (Foto: Josefsen, Jon Michael/Scanpix)
IKKE BARE IDYLL: Nestleder Inger Lise Hansen (t.v.) sammen med Dagrun Eriksen under Kristelig Folkepartis (KrF) valgvake i Ekebergrestauranten i Oslo i september 2009. Nå er det lagt en demper på idyllen i partiet. (Foto: Josefsen, Jon Michael/Scanpix)

Intern strid om veivalg i KrF

Det er intern strid om veien videre i Kristelig Folkeparti.

Nestleder i KrF, Inger Lise Hansen, skapte bølger med sitt utspill om fornyelse av partiet under helgens strategikonferanse.

Kraftige reaksjoner

Reaksjonene på utspillet har vært kraftige, særlig i de tradisjonelle kjernevelgerområdene på Sør- og Vestlandet. En av dem som mener Hansen skaper splid, er lokallagsleder Bjarte Ystebø, som også er redaktør i den kristne avisa Norge i Dag.

– Det Inger Lise Hansen gjør her er at hun plassere seg utenfor det vi kan bli enige om i KrF når vi er på hver vår kant, sier Ystebø til tv2nyhetene.no.

Ystebø reagerer på at nestlederen i KrF åpner opp for debatt om alt fra EU-saken til homofilt ekteskap.

– Alt blir galt i den analysen, det partiet Inger Lise Hansen skisserer det finnes allerede, det heter Venstre og det ligger under sperregrensen, sier han.

378082

Ung støtte

Sentralstyremedlem i Kristelig Folkepartis ungdom, Peter Walseth, er av en helt annen oppfatning. Han mener Inger Lise Hansen har startet en viktig debatt.

– Etter at vi har gjort vårt dårligste valg noensinne så må det også være mulig å sette spørsmålstegn ved både om de sakene vi har valgt å profilere oss på har gitt gode nok resultater og på onm vi ikke skal velge en annen strategi. Det har Inger Lise Hansen gjort og det er et av mange nyttige innspill i denne debatten, sier Walseth til tv2nyhetene.no.

Han mener Hansen gjør en god jobb for partiet.

– Hun gjør en god jobb som nestleder og når ut til nye velgergrupper vi trenger. Jeg håper inderlig at hun fortsetter, sier Walseth.

Litt X-faktor

Den andre nestlederen i partiet, Dagrun Eriksen, følte seg litt tatt på senga av Hansens utspill i helgen.

– Når du leder en strategiprosess og har lagt et løp så blir det litt x-faktor over det, sier Eriksen til tv2nyhetene.no.

Hun håper at alle i KrF vil bidra til å skape en fremtid for partiet.

– Jeg registrerer at nå er det en del uro og det må alle vi i ledelsen ta på alvor, sier Eriksen.

Støtte fra Hareide

Sentrale KrF-politikere som Knut Arild Hareide stiller seg bak nestleder Inger Lise Hansen, selv om han ikke er enig i alt hun la fram under helgens strategikonferanse.

– Jeg tror Inger Lise Hansen er med på å åpne opp KrF som politisk parti for flere velgere, og at vi nå ser bunnivået og fra nå av øker vår oppslutning, sier hareidé til tv2nyhetene.no.