UENIGE OM HÅNDTERINGEN AV SKAH SAKEN: Frp leder Siv Jensen og Høyres forsvarspolitiske talsmann Ivar Kristiansen møttes til debatt på Tabloid mandag.  (Foto: TV 2)
UENIGE OM HÅNDTERINGEN AV SKAH SAKEN: Frp leder Siv Jensen og Høyres forsvarspolitiske talsmann Ivar Kristiansen møttes til debatt på Tabloid mandag. (Foto: TV 2)

Høyre krever svar, mens Frp hyller Støre i Skah-saken

Frp-leder Siv Jensen roser UDs innsats. Høyre er misfornøyd med svarene og kaller forsvars- og utenriksministeren inn på teppet til Stortinget.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekreftet mandag at to norske offiserer var med på å smugle Khalid Skahs barn ut fra Marokko.

Men informasjonen som kom fram på pressekonferansen er ikke tilstrekkelig, mener lederen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H) og Høyres forsvarspolitiske talsmann Ivar Kristiansen. De krever at både Faremo og Støre må møte i Stortinget for å forklare seg om regjeringens håndtering av Skah-saken.

Vet du noe om saken? Tips oss på 02255/tips@tv2.no

Les også: Justisdepartementet nekter avhør av diplomat

Vil ha hele sannheten på bordet

– Det er viktig for Stortinget å få klarlagt mest mulig nøyaktig hva som har skjedd. Det betyr at vi imøteser forsvarets egen gransking av saken. Men vi forventer også en klarere redegjørelse av utenriksministeren i Stortinget i en eller annen form, sier Søreide til TV 2.

Kristiansen krever at alle ubesvarte spørsmål nå må besvares.

– Vi har sett at all informasjonen i saken har kommet som følge av medias avsløring. Den har kommet påtvunget og i etterkant. Vi kjenner ikke siste ord i saken. Det er mange uavklarte spørsmål som må avklares, og gjerne i Stortinget før vi kan konkludere med hvem som har gjort rett og galt, sier Kristiansen til Tabloid på TV 2 Nyhetskanalen.

– Sannheten må fram, og både utenriksministeren og forsvarsministeren kunne vært mye mer ærgjerrig med å få dette på bordet.

Høyre vil sende brev til statsrådene med krav om utdypende svar på hvem i departementene som har visst hva, og på hvilke tidspunkt.

Frp ville aldri ofre norske borgere på diplomatiets alter.

– Norske borgere må komme først

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen kaller Høyres kritikk «smålig». Hun ønsker heller å hylle Jonas Gahr Støre for håndteringen av Skah-saken.

– Jeg tror de fleste norske borgere forventer å få hjelp fra norske ambassader hvis de kommer i en vanskelig eller livstruende situasjon i utlandet. Jeg kan bare forestille meg hva som hadde vært alternativet. Jeg mener faktisk det er norske borgeres interesser som skal komme aller først, og så får diplomatiet komme etterpå, sier Jensen på Tabloid.

Les også: UD tipset Forsvaret om Skah-saken i august

– Ville aldri ofret norske borgere på diplomatiets alter

Det har kommet mye kritikk etter at det ble kjent at to norske offiserer brukte ferien på å bortføre barna til Khalid Skah. Men Jensen kaller offiserene for helter.

– I mine øyne er dette helter som har stilt opp på fritiden sin for å redde to barn fra livsfare. Men jeg tror det er bra at forsvarsdepartementet går igjennom rutinene sine slik at man for fremtiden har klare linjer i forhold til personell, selv om de er på ferie, sier Jensen som håper at saken ikke får noen følger for offiserene.

Les også: Brynjar Meling: – Khalid Skah er blitt latterliggjort

Ivar Kristiansen i Høyre stiller seg kritisk til Jensens applaudering.

– Vi kan ikke ha et forsvar hvor norske spesialsoldater fritt fram kan gjennomføre ulovlige aksjoner i utlandet. Vi kan jo bare tenke oss tanken hvis disse to soldatene hadde blitt tatt til fange der borte. Denne saken krever at sannheten må frivillig på bordet. Vi må bidra til å trekke opp noen grenser. Vi kan ikke bare sitte å applaudere fordi det gikk bra denne gangen, sier Kristiansen.

– Jeg synes det er underlig at Høyre er mer opptatt av system og diplomati enn de er av mennesker. Frp ville aldri ofre norske borgere på diplomatiets alter, svarer Jensen.

– Men jeg har aldri sagt at norske kommandosoldater skal operere fritt i utlandet. Derfor er det viktig at forsvaret kommer til bunns i dette, legger hun til.