Chris Smalling (Foto: IAN KINGTON/AFP)
Chris Smalling (Foto: IAN KINGTON/AFP)

Bjørn Helge Riise hyller Manchester Uniteds nye midtstopper

Chris Smalling skremmer vettet av lagkameratene på trening.

London (TV 2 Sporten): Fotballfans, og spesielt de med forkjærlighet for Manchester United, holdt et ekstra godt øye med én spiller i dagens kamp mellom Fulham og Aston Villa: Chris Smalling, stopper-talentet som er klar for seriemesteren, men spiller sesongen ut for Fulham.

Han er kjapp, sterk, god på hodet og han springer rett igjennom deg.

For det er ikke mange som vet hvor god Smalling virkelig er. Han har bare spilt en håndfull kamper i Premier League, men opptredene på aldersbestemte landslag og i Europaligaen har vært nok til å overbevise Sir Alex Ferguson. Og det pleier å være et godt tegn. Det siste store engelske fotballtalentet Ferguson bladde opp store summer for var Wayne Rooney.

Respekt fra Riise
Lagkamerat Bjørn Helge Riise er én av dem som vet. Nordmannen har spilt mye sammen med Smalling i Europaligaen, hvor de begge har fått spilletid. Riise er full av lovord om stoppertalentet, som i en alder av 20 år har rukket å opparbeide seg stor respekt på treningsfeltet.

- Han er et mareritt å spille mot. Han er kjapp, sterk, god på hodet og han springer rett igjennom deg. Jeg holder meg unna sånne personer på trening, sier Riise om Smalling.

- Han kan bli så god han bare vil, spesielt når han har kommet til en så stor klubb som United. Klarer han å ta det spranget så kan han bli en utrolig god fotballspiller.

Se Riise-intevju øverst i saken.

Smalling er en solskinnshistorie. For 18 måneder siden spilte han i non-league-klubben Maidstone United. Han sendte da et brev til Fulham hvor han ba dem pent om å sende en talentspeider for å ta en titt på ham.

Nå er han klar for den engelske seriemesteren, etter at Ferguson selv oppsøkte ham i London etter Fulhams kamp mot Tottenham tirsdag. Og Smalling må bli vant til oppmerksomheten: For britene kan kunsten å hype.

Chris Smalling (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)
Chris Smalling (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)

Massiv oppmerksomhet
Smalling er «den nye store». På Fulhams pressekonferanse i går - som i utgangspunktet skulle handle om dagens kamp mot Aston Villa - kom det så mange spørsmål om Smalling at Hodgson måtte spørre journalistene om Fulham faktisk hadde en kamp mot Aston Villa i dag. Hodgson sa han ikke var sikker lenger.

Aviser og tv har besøkt gamleskolen til Smalling, hvor lærere har fortalt at de er glade for å slippe å møte ham i de interne fotballkampene. Han var et unikt talent, kunne blitt god i hvilken som helst idrett, lød dommen fra tidligere elever og lærere.

Hovedpersonen selv? Han hilste høflig på journalistene han møtte på vei hjem etter trening, før han anonymt kunne kjøre ut av Fulhams treningsbane i New Malden i Surrey. Sånn blir det ikke i Manchester.