Bestselgeren Toyota RAV4 er en av bilene som er berørt. (Foto: Bjørn Olav Amundsen)
Bestselgeren Toyota RAV4 er en av bilene som er berørt. (Foto: Bjørn Olav Amundsen)

Advarer mot å kjøpe ny eller brukt Toyota

Toyota-problemene blir bare større og større.

Toyota er inne i sin største krise noensinne og situasjonen synes å forverre seg for hver dag som går. Det som startet som en ganske rutinemessig tilbakekalling av biler i USA har nå utviklet seg til en PR-messig katastrofe. I tillegg får aksjekursen solid juling.

Årsaken er gasspedaler som kan henge seg opp - noe som i verste fall kan føre til svært alvorlige ulykker. Nå går amerikanske Consumer Union ut med advarsel mot å kjøpe både ny og brukt Toyota.

Etter 2005

Toyota har kalt tilbake nærmere seks millioner biler i USA. Nå later det til at det i tillegg kan bli opp mot 1,8 millioner biler i Europa.

Dette dreier seg om biler produsert etter 2005, blant modellene er Aygo, iQ, Yaris, Auris, Corolla, Verso, Avensis og RAV4.

Mektige Consumer Reports i USA anbefaler kunder om å ikke kjøpe de berørte Toyotaene, hverken som nybiler eller bruktbiler.

Her får du oversikten over de nye Toyotaene som selges i Norge

Jobber på spreng

- Selv om ikke mange tilfeller er rapportert, går vi til dette skrittet. Det gjør vi fordi noen løsning på problemene ikke er tilgjengelig for konsumentene ennå. Vår generelle holdning er at man ikke skal ta sjanser når det gjelder sikkerhet. sier Jim Guest, president i Consumers Union.

Toyota har stoppet produksjonen av flere modeller og leverandøren av gasspedaler, CTS Corp, jobber nå på spreng med å løse problemet og produsere nye, forbedrete deler.

26. januar stoppet Toyota salget av de nye modellene som er berørt i USA. Amerikanske lover hindrer at man kan selge et produkt som er under tilbakekalling. Men loven sier ikke noe om salg av brukte biler som også omfattes av dette.

Les testen av bestselgeren RAV4 her

Kontakte forhandleren

Den norske Toyota-importøren sier i en pressemelding at det ikke er rapportert ulykker i Europa knyttet til denne saken:

- Men det er rapportert 26 tilfeller i Europa, hvorav ett tilfelle i Norge. På bakgrunn av det relativt lite antall tilfeller rapportert så langt i Europa er risikoen for at noe skal skje med gasspedalen meget liten. Toyota Norge har imidlertid forståelse for at kunder er bekymret og ønsker å gi noen råd.

Dersom gasspedalen er tyngre eller går langsommere tilbake enn normalt, kan dette være symptomer som vår eksperter ønsker å se nærmere på, og den lokale forhandleren kan kontaktes, heter det i pressemeldingen.

Avensis ble Norges nest mest solgte bil i fjor - les testen her