Hans Petter Buraas (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)
Hans Petter Buraas (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)

Frykter rikmannskultur ødelegger norsk alpinsport

Hans Petter Buraas misliker at norsk alpinssport er i ferd med å bli en idrett for rike barn.

Burre deler Lasse Kjus sin bekymring for etterveksten, og mener det fokuseres for mye på utstyr og penger i ung alder.

- De drar til fjerne destinasjoner i 12-13-årsalderen, hvor landslagene trener. Man må fordele disse sukkerbitene utover. Slike turer kan de ha å se frem til når de blir eldre, sier Buraas til TV2 sporten

I sportsnyhetene på TV2 i går fortalte Lasse Kjus at det må hardere trening og mer kunnskap til om Norge skal få tilbake bredden i toppen. Han er bekymret over at Aksel Lund Svindal er en ensom norsk stjerne på toppen. Burre enig, men også redd fremtidige gullhåp kan bli borte fordi sporten er for dyr.

- Det er snart bare kapitalsterke mennesker med i miljøet, og da kan det bli snudd på huet, eller kan man fort bli mett og bortskjemt, sier OL-vinneren i salåm fra Nagano 1998.

I Olympiatoppen er man enige med de gamle alpinheltene og ønsker å få ned kravet til pengebruk. Nå utarbeides det en rapport som skal være klar til våren. Den skal lære klubbene å drive billigere.

- Jeg var ikke rik den gangen Kjetil Andre skulle komme i gang. Vi gjorde maksimalt ut av de ressurene vi hadde. Å trene på barmark koster ingen ting. Det er viktig å vise hvilke muligheter som finnes sier Finn Aamodt, hovedcoach for tekniske og taktiske idretter i Olympiatoppen.

Aamodt mener klubbene har mye å spare på å utvide sesongen på våren.

- Da kan man legge snøsamlingene i Norge uten at det trenger å koste skjorta, og så kan man ha mer barmarkstrening på høsten hvor forholdene er dårlige. Følger vi denne planen, så skal det være mulig å få opp en ny stamme alpinister som bli verdensstjerner om noen år, avslutter Aamodt