brus (Foto: Bjørn Sigurdsøn)
brus (Foto: Bjørn Sigurdsøn)

Vil kutte prisen på lettbrus

-Vi vil ikke pushe sukkersyke på folk, sier direktør Petter Nome.


2009 var ikke et godt år for bryggerinæringen. 250 arbeidsplasser i brusbransjen ble lagt ned på grunn av sviktende salg.

Se også: Vann med smak kan skade tennene

Les også :– Populær fisk fôres med dritt

Les også: Fant blodig foster i egget

Salget av sukkerfri brus gikk ned med 9,1 prosent, og salget av vann sank med 8,2 prosent. Men det søte holdt stand: salget av sukkerholdig brus holdt seg stabilt i 2009, ifølge Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Vil fjerne avgift

Nå vil foreningen endre avgiften på sukkerfri brus og vann, slik at disse produktene blir billigere enn produktene som inneholder sukker. De avviser at dette kun er for å øke salget.

-Vi er ikke bare produsenter, vi er foreldre og vanlige samfunnsborgere. Vi vil bidra til at folk skal få en sunnere livsstil. Vi vil ikke pushe sukkersyke på folk, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen til TV 2 hjelper deg.

-Blir helt feil

Nome påpeker at drikkevarebransjen har satset stort på utvikling og markedsføring av nye, sunne produkter. I en pressemelding skriver han at produktavgiften på alkoholfrie drikkevarer som økte med 62 prosent i 2009, er hovedårsaken for salgssvikten.

-Produktavgiften er begrunnet med at man skal redusere inntaket av sukker. Men det blir helt feil når den også er på sukkerfri brus, sier Nome.

Gradert sukkeravgift

Nå går Bryggeri- og drikkevareforeningen inn for en gradert sukkeravgift som legges på alle produkter med tilsatt sukker, enten det er drikkevarer, syltetøy eller andre matvarer.

-Dersom den sukkerfrie brusen hadde blitt en krone billigere ville det helt sikkert virket inn på salget, sier direktør Petter Nome til TV 2 hjelper deg.

-Bryggeriforeningen har misforstått

Regjeringen mener Bryggeri- og Drikkevareforeningen må ha misforstått regelverket.

-Avgiften på alkoholfrie drikkevarer omfatter kun drikke som inneholder sukker eller søtstoffer. Avgiftssatsen for sukkerholdig og søtholdig drikke er altså den samme, og prisforskjellen mellom de ulike typene kan dermed ikke ha blitt endret på grunn av avgiftsøkningen. Drikker uten sukker eller søtstoffer, som rent vann og juice, er ikke omfattet av avgiften, sier Dorte Drange, informasjonskonsulent i Finansdepartementet.

-Dette tilsier at salget av brus og lignende bør gå ned, mens salget av vann og juice bør øke, sier Drange til TV 2 hjelper deg.

-Hopper bukk

Bryggeri- og Drikkevareforeningens direktør er uenig i finansdepartementets framstiling.

-Vi har ikke misforstått noe som helst. Det stemmer at rent vann ikke er omfattet av avgiften, men avgiften likestiller sukkerholdig brus, brus uten sukker og smaksatt vann. Det finansdepartementet gjør i sitt svar, er å hoppe pent bukk over sukkerfri brus og smaksatt vann, som burde være de viktigste alternativene til sukkerholdig brus, men altså er omfattet av nøyaktig den samme avgiften, sier Petter Nome til TV 2 hjelper deg.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30.