kadaver2
kadaver2

Avlivet valp ved å kaste den i veggen

Etter å ha kastet valpen i veggen, pakket kvinnen valpen inn i en pose og kastet den i søpla.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinnen fra Åsnes som nå står tiltalt i Sør-Østerdal tingrett skal ifølge tiltalen mot henne ha kastet en valp i veggen slik at den døde.

En annen valp skal ha blitt slått, sparket eller kvalt til døde og en siste hund skal ha blitt avlivet med flere skudd mot kroppen.

I tillegg mener påtalemakten at hundene ikke fikk nødvendig stell, at syke hunder ikke fikk behandling og at hundene ikke hadde noe egnet oppholdssted.

Kvinnen nektet straffskyld på samtlige tiltalepunkter.

Nødssituasjon

Men hun innrømmer å ha kastet en 3 uker gammel valp i veggen for å avlive den.

– Ja det har jeg gjort, men.... det var en valp som fikk et epilepsilignende anfall. Det varte i hvert fall i en halvtime, forteller kvinnen i retten.

– De andre valpene ble kjemperedde, den løp rundt og stanget i veggen.

Kvinnen hevder i retten at hun var i en nødssituasjon.

– Jeg kunne ikke forlate den for å ringe noen steder, da kunne den skadet seg mer, sier hun.

– Jeg vet det høres veldig brutalt ut, jeg slang den en gang i veggen.

Etter å ha brukt et stetoskop for å forsikre seg om at valpen var død, la kvinnen valpen i en pose og kastet den i matavfallet.

Trakk politiforklaring

Kvinnen fortalte i politiavhør at en hund som hun hadde fått naboen til å skyte, fortsatt var i live en dag etter at den var skutt.

I retten i dag trakk hun politiforklaringen på dette punktet.

– Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg sa det. Jeg har ingen god forklaring, dette fortalte jeg i en veldig stresset situasjon, sier hun.

I kraniet til hunden ble det funnet fire kulehull, men ingen av skuddene hadde rammet hjernen.

– Jeg bandt hunden i bilen, så gikk jeg inn i huset og satte på høy musikk, så jeg hørte ikke skuddene. Etterpå begravde jeg den under gjødselhaugen.

Tråkket på av hestene

Ett av tiltalepunktene går ut på at kvinnen skal ha slått, sparket eller kvalt en hund til døde. Også denne hunden ble funnet nedgravd i gjødselhaugen på småbruket.

– Jeg har selvfølgelig ikke gjort dette, det er jo groteskt, utbryter kvinnen i retten.

– Hvordan forklarer du at det er funnet en hund i gjødselhaugen som har disse skadene, spør aktor, politiadvokat Helge Eidsvåg.

– Det må være hestene som har løpt oppi gjødselhaugene som har påført hunden disse skadene, det er den eneste forklaringen jeg har på det.

– Hvorfor benyttet du ikke veterinær? spør aktor.

– Jeg var litt bekymret for hvordan hunden ville oppføre seg, den hadde forandret seg så.

Kastet i matavfallet

Det var etter en rekke bekymringsmeldinger om kvinnens hundehold, dyrevernnemnda tidlig i 2008 avdekket at en rekke hunder var blitt ulovlig avlivet på småbruket til kvinnen.

Mattilsynet fattet vedtak om avvikling av hundeholdet og tok da hånd om 22 hunder som bar preg av vanskjøtsel. Tre av hundene var så medtatte at de måtte avlives på stedet.

Siden har TV 2 avdekket at kvinnen igjen skaffet seg hunder, noe som førte til at mattilsynet grep inn på nytt og da tok 11 hunder i midlertidig forvaring.

Vant på hundeutstilling

Kvinnen sier i retten at hun ikke kjenner seg igjen i tiltalepunktet om at hundene ikke skulle ha fått godt nok stell.

– De fikk jo premier på hundeutstillinger, det er jo ikke forenlig med møkkete pels, lange klør og tannsten, sier hun.

– Hvordan kan en hund som de mener var sky og som jeg skulle ha slått med spade, vinne på utstilling?

Ingen pinglerase

Påtalemakten mener også det ikke fantes forskriftsmessige steder for hundene å søke ly i innhegningene til hundene. Her var det bare leskur uten isolasjon.

Kvinnen mener de spesielle russiske vokterhundene, Kaukasisk Ovtcharka, har så tykk pels at de helst ikke vil ha det så varmt.

– Dette er jo ingen pinglerase, sier hun.

– Den russiske oppdretteren sier disse hundene ofte velger å ligge ute og snø ned framfor å ligge i varm og god halm, sa kvinnen til tingretten.

Døde av manglende hygiene

Kvinnens forklaring om at hundene hadde det fint og fikk godt stell står i sterk kontrast til mattilsynets rapporter om avmagrede, møkkete og aggressive hunder. Flere hunder hadde sår og arr som samsvarer med bittskader etter slossing.

Hundene skal ha levd blant store mengder hundeekskrementer. Ifølge rapporter fra senere inspeksjoner skal det ikke ha vært mulig å finne noen områder som var fri for hundeavføring.

Bolighuset, der flere av hundene hadde tilhold, var preget av forfall og det var belegg av mørk skitt på gulv, vegger og skapdører.

Ifølge mattilsynet ble det funnet tre døde valper i en plastpose i fryseren på kjøkkenet. Obduksjon viste at valpene var døde av en bakterieinfeksjon.

Totalt skal det ha blitt funnet 25 døde hunder på gården.

Ifølge rapportene skal kvinnen ha drevet oppdrett i stor stil samtidig som mange av valpene hun leverte bar preg av manglende sosialisering.