DREPT OG PARTERT: Den 40 år gamle mannen drepte moren sin med motorsag på familiegården på Gautestad i Aust Agder.  (Foto: TV 2 montasje)
DREPT OG PARTERT: Den 40 år gamle mannen drepte moren sin med motorsag på familiegården på Gautestad i Aust Agder. (Foto: TV 2 montasje)

Søker ikke erstatning etter at kona ble brutalt drept

Mannen på Evje som fant kona drept og delt opp med motorsag kommer ikke til å kreve erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ekteparets sønn som står tiltalt for det gruoppvekkende drapet på Evje i Aust-Agder 16. april 2009. Den 40 år gamle mannen har erkjent de faktiske forhold i saken.

Fant kona drept

Offerets mann fant sin kone utenfor familiens hus på Raustøl rundt klokken 17.30 den aktuelle dagen. Inne i huset satt sønnen og beklaget at moren var død. Det grufulle synet som møtte 66-åringen vil være med ham for resten av livet.

Sønnen hadde ifølge tiltalen skutt moren i hodet og deretter slått henne med en stekepanne før han tok liket ut på baksiden og brukte motorsag på kroppen. Etter drapet skal han ha lagt et grantre over kroppsdelene.

Les også: Slepte sin døde mor ut på tunet

Vil ikke kreve erstatning

Saken mot den tiltalte 40-åringen skal opp i Kristiansand tingrett 15. februar men da vil ikke faren kreve erstatning og oppreisning.

– Han har gitt beskjed om at han ikke vil kreve erstatning av sønnen, sier statsadvokat Jostein Johannessen ved Agder og Telemark statsadvokatembetet til TV 2 Nyhetene.

– Det er høyst uvanlig at det ikke kreves erstatning i slike saker, men samtidig så kan man jo forstå at en far ikke ønsker å gi sønnen sin en ekstra belastning, sier Johannessen.

66-åringen har også takket nei til bistandsadvokat. Den tiltalte 40-åringens bror har fått oppnevnt bistandsadvokat og krever erstatning for tap av moren.

Les også: Fengslet i nye åtte uker for å ha partert sin mor

Uklart motiv

TV 2 var til stede på et av fengslingsmøtene og da snakket den tiltalte om et uklart motiv for drapet. Han hevdet at moren sto i spissen for en gruppe som hadde som mål å unngå at mannen fikk barn.

Under fengslingsmøtet leverte han en håndskrevet lapp til dommeren hvor konspirasjonsteorien var forklart.

Tvungen psykisk helsevern

Den tiltalte mannen bodde hjemme hos foreldrene da drapet ble begått. De rettsoppnevnte sakkyndige har erklært at mannen er psykotisk og ikke kan dømmes til fengselsstraff.

Statsadvokaten vil derfor be om at mannen dømmes til tvungen psykisk helsevern når saken kommer opp i tingretten. Det er satt av tre dager til den meget spesielle drapssaken.