Konkurransetilsynet gransker fastlegeordningen

Konkurransetilsynet skal granske fastlegeordningen og ordningen for privatpraktiserende legespesialister med offentlig støtte for å finne ut om svak konkurranse går ut over kvalitet og effektivitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konkurransetilsynet har allerede gjennomgått ordningen for privatpraktiserende fysioterapeuter. I mai i fjor påpekte tilsynet uheldige konkurransemessige sider ved ordningen.

– Konkurransetilsynet vil nå se nærmere på ordningene for fastleger og privatpraktiserende legespesialister, for å finne ut om også disse har uheldige virkninger for konkurransen. Vi har bedt om informasjon om ordningene for berørte aktører, som Legeforeningen og Helse- og omsorgsdepartementet, sier fungerende seksjonsleder Beate Milford Berresfjord i Konkurransetilsynet.

Konkurransetilsynet frykter at svak konkurranse kan gå ut over kvalitet og effektivitet. Derfor skal tilsynet undersøke hvordan konkurransen virker, og vurdere om konkurransen kan tilrettelegges bedre slik at folk kan få bedre, mer effektiv og billigere behandling.

Konkurransetilsynet ber Helse- og omsorgsdepartementet og Legeforeningen om et svar innen 25. februar.

Legeforeningens president Torunn Janbo avviser overfor Dagens Næringsliv at det finnes problemer.

– Vi kan ikke se at samme konkurransemessige forhold som gjelder fysioterapeutene, også gjelder for oss, sier hun. Hun mener imidlertid det er bra at Konkurransetilsynet følger med på ordningen. (©NTB)