I FORM: Roger Federer. (Foto: TIM WIMBORNE/REUTERS)
I FORM: Roger Federer. (Foto: TIM WIMBORNE/REUTERS)

Federer klar for semifinale

Klar for sin 23. strake Grand Slam-semi siden 2004

Med kvartfinaleseieren over Nikolaj Davydenko i årets åpene australske mesterskap er Roger Federer nå klar for sin 23. strake Grand Slam-semifinale. Og i enda sterkere grad enn rekorden med 15 Grand Slam-titler og det faktum at sveitseren har spilt inn mer prispenger (315 millioner kroner hittil) enn noen annen tennisspiller er denne utrolige rekken av semifinaler i de fire største turneringene beviset på at Roger Federer er den beste tennisspilleren verden noengang har sett.

Lendl nestbest
Ivan Lendl kom til ti strake Grand Slam-semifinaler i sin storhetstid. Og er med det nestbest på denne statistikken.

80-tallets største spiller (tok sju Grand Slam-titler i det tiåret; det samme mot Mats Wilander, og var verdensener i 270 uker) var i samtlige semifinaler fra US Open 1985 t.o.m Australian Open 1988.

Det er en stor bragd. For de fire Grand Slam turneringene (det åpne australske mesterskapet (Australian Open), åpne franske mesterskapet (Roland Garros), Wimbledon og åpne amerikanske mesterskapet (US Open)) samler hver seg verdens 128 beste spillere. De spilles på forskjellige underlag, med ytterpunktene grus (Roland Garros) og gress (Wimbedon); man må vinne fem kamper på rad for å nå semifinalene og det spilles femsets-matcher i herreklassen helt fra åpningsrunden.

Bøyer seg i støvet
Hva skal man da si om en utøver som har prestert 23 Grand Slam-semifinaler på rad? Om en mann som sist var på sidelinja når semifinalen blei spilt i en av verdens fire store turneringer så langt tilbake som i Paris 2004?

Her er hva Ivan Lendl svarte ESPN da de ringte og spurte:

- Hadde du ringt meg for åtte år siden og fortalt meg «Det kommer til å komme en kar som når 23 strake Grand Slam-semifinaler.» Vel, da hadde lett etter en høflig måte å bare ende hele samtalen på, fordi jeg åpenbart hadde snakket med en person som ikke var ved sine fulle fem.

Obskønt
- Det er egentlig latterlig. Du kan ikke forklare det til folk, for det er helt absurd. Når du setter deg ned og tenker på det, virker det nesten obskønt, sier mannen som var i minst en Grand Slam-finale elleve år på rad, og vant åtte Grand Slam-titler.

8. strake finale
Siden han røyk 4-6, 4-6, 4-6 for grusspesialist Gustavo Kuerten i tredje runde i Roland Garros i 2004 har Roger Federer nå spilt 156 kamper i de 23 påfølgende Grand Slam-turneringene. Han har vunnet 147 av dem. Og bare tapt ni. En seiersrate på 94,23%.

Hvis Federer nå også vinner årets semifinale i Melbourne enten motstanderen blir Novak Djokovic eller Jo-Wilfried Tsonga, kommer sveitseren til sin åttende strake Grand Slam-finale siden Roland Garros i 2008. Og vil da være aleine på andreplass på den statistikken, en foran Jack Crawford som herjet på 30-tallet.

Kun Federer foran Federer
Hvem er så foran på lista med ti strake Grand Slam-finaler? Roger Federer! Som var i samtlige Grand Slam-finaler f.o.m. Wimbledon 2005 t.o.m. US Open 2007.

Hadde ikke Federer tapt semifinalen mot Novak Djokovic i Melbourne for to år siden, hadde altså antall finaler på rad allerede vært 17............