SKUTT MOT: Mulla Krekarfikk politibeskyttelse etter skuddene mot leiligheten hans i Hemidalsgate 36 i Oslo. (Foto: Gorm Røseth/Benjamin Bakken)
SKUTT MOT: Mulla Krekarfikk politibeskyttelse etter skuddene mot leiligheten hans i Hemidalsgate 36 i Oslo. (Foto: Gorm Røseth/Benjamin Bakken)

Navngir kurdisk leder etter Krekar-skyting

Familien til mulla Krekar tror en sentral leder i PUK sto bak skytingen mot leiligheten natt til mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet skal ifølge VG undersøke om en av Krekars fiender fra Nord-Irak skal ha arrangert angrepet natt til mandag for å ta livet av ham eller skremme ham til taushet.

Mannen skal være en sentral leder i Kurdistans Patriotiske Union (PUK), som har vært i konflikt med organisasjonen Ansar al-Islam, som Krekar ledet i Nord-Irak.

Les også: Krekar er svært upopulær blant kurdere i Norge

Var i Norge

PUK-lederen var i Norge i midten av januar.

Politiet ønsker ikke å kommentere det påståtte norgesbesøket, men bekrefter at familien har fortalt om sine mistanker i avhør.

– Jeg kan bekrefte at politiet er kjent med disse opplysningene, og at vi undersøker opplysninger fra avhørene som ett av flere spor, sier leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.

– Dette var planlagt

Mandag sa Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad, at han tror skuddene har vært en planlagt handling.

Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad (til venstre), knytter skytingen til konlikten i Nord-Irak.
Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad (til venstre), knytter skytingen til konlikten i Nord-Irak.
Gjerningsmennene har klart å ta seg inn i bygården og komme seg opp etasjene inn til svalgangen i bakgården.

– Dette var ikke tilfeldig, jeg tror at dette var planlagt. Bare se på tidspunktet for når dette skjedde, sier Khalid Faraj Ahmad til tv2nyhetene.no.

Les også: Svigersønnen kan ha reddet Krekars liv

Khalid har sine teorier om hvem som kan ha stått bak.

– Jeg tror at dette har å gjøre med konflikten i Nord-Irak. Krekar har tidligere mottatt trusler fra PUK, sier Khalid, og viser med dette til en av brorens politiske erkefiender i hjemlandet.

Les mer: Krekars kone til TV 2: – Jeg er i sjokk

Ba om politibeskyttelse i 2003

I april 2003 ba mulla Krekar om politibeskyttelse etter at han hevdet å sitte på opplysninger om at en navngitt leiemorder fra Kurdistans Patriotiske Union (PUK) jaktet på ham.

En måned før dette skjedde, ble mannen til Krekars søster, Taher Tafiq Hamman Mohedin, tatt i varetekt av sikkerhetspolitiet i Suleimaniya i Nord-Irak.

Les mer: Slik har mulla Krekar levd 19 år i Norge

Sikkerhetspolitiet i Nord-Irak kontrolleres av PUK, som hevder at Ansar al-islam er en terroristorganisasjon, og Krekars svoger ble anklaget for å ha overført om lag 115.000 kroner til Ansar al-Islam.

PUKs representant i Norge avviser påstandene om at de står bak skytingen. (©TV 2/NTB)