VÅTT: Flom rammer fjellområder i Peru. Vidar Krovik fra Karmøy står midt oppi den dramatiske situasjonen i Machu Pichu. (Foto: Privat / AP)
VÅTT: Flom rammer fjellområder i Peru. Vidar Krovik fra Karmøy står midt oppi den dramatiske situasjonen i Machu Pichu. (Foto: Privat / AP)

Dramatisk for nordmenn i inkabyen Machu Picchu

Vidar Krovik (28) fra Karmøy og to andre nordmenn venter på å bli evakuert med helikopter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De første turistene ankommer Cuzco med helikopter mandag. Eldre og barn blir evakuert først. (Foto: AP)
De første turistene ankommer Cuzco med helikopter mandag. Eldre og barn blir evakuert først. (Foto: AP)
Vidar Krovik er sammen med venner på en fjelltur i det flomrammede Machu Picchu-området i Cuzco, Peru.

Over 3000 mennesker skal ha fått hjemmene sine ødelagt i området etter fem dager med kraftig regnskyll i regionen. Det norske reisefølget har fått merke naturkreftene i fjellandet.

– Vi hørte rykter i går om at det hadde regnet så mye at elvene hadde gått over breddene, at landsbyene hadde begynt å bli oversvømt og at toglinjene lå under vann. Tog er jo eneste måten å få folk og forsyninger inn og ut av dette området på, forteller 28-åringen fra Karmøy til TV 2.

– Guiden hadde falt ned

Da de startet på siste etappen opp mot selve inkabyen Machu Picchu, kom en mann løpende mot følget. Han var helt vettskremt, forteller Krovik.

– Han fortalte at guiden hans hadde falt ned fjellsiden. Så ble vi bedt om å trekke oss litt tilbake før vi fikk vite at det var masse løse steiner over stien. Dette er slike små stier som går med 600 meter rett ned på den ene siden og bratte skråninger oppover på den andre. Vi ble fortalt at det beste vi kunne gjøre var å fortsette videre å gå så raskt som mulig – ikke stoppe, men holde tempoet oppe.

Etter 150 meter kom gruppen til stedet hvor guiden hadde falt ned.

– Jeg så ryggsekken hans ligge nede i fjellsiden. Da vi kom fram fikk vi vite at han var erklært død, forteller Krovik.

To omkommet

Vel framme på campingplassen fikk de flere dramatiske nyheter. På campingplassen de hadde bodd på tidligere hadde det gått et jordras. Ei argentinsk jente ble drept da hun ble truffet av en stein.

Murene i inka-byen er bygget uten bruk av sement. (Foto: Wikimedia Commons)
Murene i inka-byen er bygget uten bruk av sement. (Foto: Wikimedia Commons)

– Raset gikk på akkurat den teltplassen hvor vi egentlig skulle ha bodd. Men siden vi den dagen kom fram litt sent, så fikk vi en annen plass.

I løpet av ett døgn hadde altså Vidar og de to andre nordmennene opplevd to dødsfall som følge av ras forårsaket av det kraftige regnværet.

Nå befinner den norske reisegruppen seg i Machu Picchu. Byen ligger så høyt oppe at det ikke er noen fare for flom, så nå belager Vidar og de to andre i følget på å bli værende i inkabyen i noen dager.

På grunn av at det ikke kommer inn forsyninger til byen har restaurantene skrudd opp prisene på mat. Det er også mangel på sengeplasser - noe som har ført til at nordmennene må sove på steingulv i et hus.

Venter på helikopter

Krovik forteller at helikoptre nå henter ut folk fra området, men at siden de er såpass høyt oppe er de nederst på evakueringslisten. Også to andre nordmenn, to jenter, skal befinne seg i Machu Pichu.

– Vi regner med å bli noen dager her til helikopteret kan hente oss. Vi har det etter forholdene veldig godt og går rundt og ser på byen, men det er jo en dyster stemning, forteller Krovik til TV 2.

Perus helseminister bekreftet i en uttalelse at en lokal guide og en 23 år gammel argentisk kvinne er døde som følge av ras.

Også tre andre skal ha blitt skadet i det samme raset som tok livet av den argentinske 23-åringen.

2000 turister sperret inne

Det befinner seg 2000 turister i området i og rundt Machu Picchu som nå har problemer med å komme seg ut. Bare i løpet av det siste døgnet har flere helikopter hentet ut mellom 200 og 400 turister fra området, ifølge Krovik. Nordmennene regner med å bli hentet ut i løpet av fredag.

– Har dere sett mye til ødeleggelsene forårsaket av flommen?

– Ja, vi er jo på en fjelltopp med utsikt over hele elva så vi ser jo ødeleggelsene flommen har forårsaket. Vi ser landsbyene og toglinjene som ligger under vann. Vi merker jo det også på stemningen hos bærerne og de lokale guidene som kjenner folk som bor nede der. De sier de aldri har sett elven gå så mye over sine bredder.

Så langt har flommen ødelagt store områder med dyrket mark, hus og blokkert veier og toglinjer i Cuzco-regionen. Regntiden i Perus sørlige fjellområder er ventet å vare til utgangen av mars.

Turen til Machu Picchu er starten på en lengre reise rundt i Latin- og Sør-Amerika for de tre nordmennene.

FLOM: Vannet flommer forbi bygniner i Machu Picchu Pueblo i Cuzco, Peru. (Foto: STRINGER/PERU/REUTERS)
FLOM: Vannet flommer forbi bygniner i Machu Picchu Pueblo i Cuzco, Peru. (Foto: STRINGER/PERU/REUTERS)