Eier og styreleder Trond Emblem (øverst t.v.), daglig leder Jostein Berland (øverst t.h) og kjemikonsulent Karl Jan Erstad.
 (Foto: TV 2)
Eier og styreleder Trond Emblem (øverst t.v.), daglig leder Jostein Berland (øverst t.h) og kjemikonsulent Karl Jan Erstad. (Foto: TV 2)

Påstand om fire års fengsel for tidligere daglig leder og styreleder av Vest Tank

Aktor la fram påstand om fire års fengsel for daglig leder og styreleder og ett års fengsel for den innleide kjemikonsulenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aktor la fram påstand om fire års fengsel for daglig leder og styreleder og ett års fengsel for den innleide kjemikonsulenten.

Tidligere Vest Tank-eier og styreleder, Trond Emblem, er sammen med daglig leder Jostein Berland tiltalt for forurensning med fare for menneskers liv. Kjemikonsulent Karl-Jan Erstad er tiltalt for å ha medvirket til ulykken.

VEST TANK: Sekker med avfall etter eksplosjonsulykka i Gulen ved Vest Tank i mai 2007.  (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)
VEST TANK: Sekker med avfall etter eksplosjonsulykka i Gulen ved Vest Tank i mai 2007. (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)

De tiltalte er siktet for grov miljøkriminalitet i forbindelse med rensing av farlig svovelholdig bensin ved Vest Tanks anlegg i Sløvåg i Gulen kommune i Sogn og Fjordane. Behandlingen av avfallet fra rensingen førte til eksplosjonen i anlegget i mai 2007.

De alvorligste tiltalepunktene går ut på at de satte liv og helse i fare ved å drive med ulovlig virksomhet.

Forårsaket skader og sykdom

Ingen ble drept ved den voldsomme eksplosjonen, men flere av dem som oppholdt seg på anlegget og noen av redningsmannskapene fikk skader.

Senere har over 200 personer i Gulen kommune og nabokommunen Masfjorden blitt syke av gassene som slapp ut ved eksplosjonen.

Alle tre nektet straffskyld da straffesaken mot dem begynte.

Trond Emblem var eier av Vest Tank helt til dagen før ulykken, da han solgte anlegget. Han er i tillegg tiltalt for forsikringssvindel etter eksplosjonen, fordi Vest Tank kjøpte nye tanker av Emblems selskap Vest Kran.