Pangasius
Pangasius

– Populær fisk fôres med dritt

Fisk som fôres med avføring og død fisk selges i Norge.


Den asiatiske oppdrettsfisken pangasius selges i stadig større grad i norske supermarkeder. Fisken som hvit og fast i kjøttet, og har en nøytral smak, selges til en brøkdel av hva norsk torsk koster. Dermed har fisken blitt stadig mer populær her hjemme.

Se også: Frykter fiskedumping

Les også: Fikk blodig foster i egget

Økt import

Tall fra Eksportutvalget for fisk viser at det i 2009 ble importert 469 tonn pangasius til Norge. Det er en økning på nesten 44 prosent fra 2007.

– Vi tror at importen av pangasius til Norge fortsatt vil øke, men tror likevel ikke at andelen av denne arten i norske fiskedisker vil bli signifikant. Fortsatt vil Pangasius bare utgjøre bare en liten del av den totale importen av sjømat til landet, sier analytiker Ove Johansen i Eksportutvalget for fisk.

– Fôres med avføring

Fisken kommer stort sett fra Mekong-deltaet i Vietnam, og nå rettes det søkelys mot oppdrettsmetodene. Ifølge den danske avisen B.T viser en kritisk fransk dokumentarfilm sider ved oppdrettsmetodene som kan få enhver til å miste lysten på fisken.

Dokumentarfilmen at fisk fôres med avføring og død fisk, skriver B.T.

Dessuten skal pangasius-hunnene bli sprøytet med et veksthormon som skilles ut av urin fra gravide kvinner for å få fiskene til å vokse fortere og legge flere egg.

Fant listeria

Danmarks Fiskeriforening gjorde i fjor sommer undersøkelser av Pangasius solgt i frysedisker hos supermarkedene, og fant fisk av dårlig kvalitet.

Halvparten av pakkene med frossen pangasius hadde spor av den farlige listeriabakterien. Videre fant de ut at fisken ofte smakte gjørme og klor, og at innholdet av omega 3-fettsyrer var lav.

Lavt næringsinnhold

At næringsinnholdet i pangasius er lavt bekreftes av både Nofima og Universitetet i Tromsø.

I en artikkel de publiserte sammen i fjor kom det fram at både proteininnholdet og omega 3-innholdet er vesentlig lavere enn hos for eksempel torsk. Faktisk er innholdet av omega 3-fettsyrer nesten like lavt som hos kylling.

Ifølge anbefalinger for daglig inntak av fettsyrer fra fisk må man spise 700 gram pangasius for å dekke dagsbehovet, mens man bare trenger å spise 100 gram torsk.

Vil ikke fraråde fisken

Mattilsynet sier til TV2 hjelper deg at de ikke er kjent med innholdet i den franske dokumentarfilmen og at det ikke er gjort egne undersøkelser av fisken som selges i Norge.

De vil derfor ikke fraråde folk å kjøpe fisken som selges i butikkene.

– Vi har ikke fått noen rapporter om listeriabakterier i Norge, sier rådgiver i Mattilsynet Sylvia Anita Olsen til TV 2 hjelper deg.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30.