tabloid_vaksine
tabloid_vaksine

Dårligst i Vest-Europa

Flere kull norske tenåringsjenter får ikke kreft-vaksinen av norske myndigheter.

I løpet av skoleåret 2009-2010 skal alle jenter i sjuende klasse få tilbud om gratis vaksine mot HPV-viruset som kan føre til livmorhalskreft. Men vaksineringen går tregt eller har ikke begynt i flere kommuner på grunn av svineinfluensa-vaksinen.

Mange kommuner har ikke begynt

-Ifølge våre opplysninger har 30-40 % av kommunene ikke kommet igang med vaksineringen av sjuendeklasse-jentene ennå, forteller Erna Hogrenning som er leder i Gynkreftforeingen.

Hun er også bekymret for om norske myndigheter klarer å nå målet om at 90 % av jentene i kullet får vaksinen. Ikke minst fordi hun mener at informasjonen til foreldrene har vært for dårlig. Noe som gjør at mange kvier seg for å takke ja til vaksinen.

Dårligst i Vest-Europa

Norske politikere har bare bevilget penger til at ett kull skal vaksineres hvert år. Mens mange av våre naboland i Norden og vest-Europa er langt mer offensive.

-Vi er rett og slett dårligst i Vest-Europa, hevder Hogrenning.

I Danmark får alle jenter mellom 12 og 15 HPV-vaksinen gratis. I Sverige får 11 og 12-åringene vaksinen gratis, mens 13-17-åringene får den til redusert pris på blå resept.

I Norge må alle tenåringsjenter, utenom sjuendeklassende, ut med 3-4000 kroner for vaksinen.

Må vaksineres før det er for sent

-Vi må få vaksinert kullene mellom 13 og 16 år før de debuterer seksuelt, mener Hogrenning.

HPV-virusene er nemlig svært vanlig hos størstedelen av den seksuelt aktive befolkningen, men gjør som regel ingen skade. Men innimellom klarer ikke kroppen å hamle opp med viruset og resultatet kan bli kjønnsvorter, grove celleforandringer eller i verste fall livmorhalskreft.

Les hva leder for Gynkreftforeningen, Erna Hogrenning, og overlege Katrine Sjøborg svarte på nettpraten.