AVSPERRET: Politiet har sperret av veien forbi til det evakuerte området i Klæbu. Tirsdag formiddag vil geologer foreta undersøkelser i et forsøk på å få oversikt over situasjonen. (Foto: Terje Dalen / TV 2)
AVSPERRET: Politiet har sperret av veien forbi til det evakuerte området i Klæbu. Tirsdag formiddag vil geologer foreta undersøkelser i et forsøk på å få oversikt over situasjonen. (Foto: Terje Dalen / TV 2)

Frykter kvikkleireras i Klæbu

Det kan være kvikkleire som får bakken til å bevege seg og ødelegge hus i Klæbu.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden lørdag har bakken ved flere hus på Nordset i Klæbu kommune beveget seg så mye at grunnmuren på flere hus er ødelagt. Hva bakkens plutselige bevegelser skyldes er så langt uklart – men det finnes flere mulige scenarier.

Full av vann

En mulighet er at bakken er mettet av vann, en annen og for mange mer skremmende tanke er at området er i ferd med å bli utsatt for kvikkleireras.

– Vi har jo kart over soner som forteller hvor de største kvikkleireområdene finnes, men i akkurat dette området er det ikke opptegnet. Det behøver ikke å bety at dette området ikke har rasfarlige masser, sier sjefingeniør Mads Johnsen ved Norges vassdrags- og energidirektorat til NRK Trøndelag.

Les også:100 evakuert etter at bakken begynte å bevege seg

Blir flytende

Et kart over løsmasser fra Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) viser at det i området er flere forskjellige typer masse i bakken. Ved Nordset er det markert for masser som både kommer fra elvebunn og fra hav/fjord. Det er sistnevnte som kan gi grunn til å frykte at innbyggerne står overfor kvikkleire.

– Leirpartikler er veldig små og ofte flate. De blir hektet sammen omtrent som en kortstruktur til du får et leirlag. Bindingene er sterke når det er saltvann, men vaskes ut hvis det kommer inn ferskvann. Da blir leira kvikk, forklarer geolog og skredforsker Kari Sletten ved NGU til TV 2 Nyhetene.

Ved en ytre påvirkning kan kvikkleira bli omrørt, da er den nærmest flytende.

– Da faller hele korthusstrukturen sammen, sier Sletten.

Flere muligheter

Om leira har blitt kvikk, behøver det ikke synes.

– Den kan ligge under en tørrskorpe, sier Sletten og forteller at også leire som ikke er kvikk, kan havne i bevegelse gjennom små overflateskred. Er grunnen spesielt våt grunn kan også bevege seg og gi setninger og skader på hus.

– Er det bratt nok, kan bakken bevege seg hvis det er mettet av vann, uten at det blir utløst et skred.

Kvikkleirekartene vil uansett ikke kunne vise nøyaktig på meteren hvor et skille går, blant annet fordi det kan være en glidende overgang.

– Det er ikke slik at du kan stå og si at «til høyre er det kvikkleire, det er det ikke til venstre», sier geolog Kari Sletten.

Det har tidligere gått to små leirskred i området, i 1956 og 1985, viser data fra Skrednett.