Jobbsøkere på et hotell i Pennsylvania. (Foto: MARIO TAMA/AFP)
Jobbsøkere på et hotell i Pennsylvania. (Foto: MARIO TAMA/AFP)

Tre av fire unge uten jobb i USA

Den økonomiske krisen i USA rammer unge amerikanere hardt, og stadig flere sliter med å finne arbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I aldersgruppen 16 til 19 år var det bare 26 prosent som var i arbeid ved utgangen av 2009, og dette er det laveste siden myndighetene begynte å føre statistikk i 1948.

Verst blant unge svarte

Den offisielle arbeidsledigheten i USA var i desember på 10 prosent, men den reelle ledigheten var ifølge ekspertene høyere ettersom stadig flere faller ut av statistikken over arbeidssøkende fordi de har gitt opp å lete etter ny jobb.

I aldersgruppen 20 til 24 år hadde 28 prosent verken skoleplass eller jobb ved utgangen av året, mot 17 prosent i 2007. Blant unge svarte er statistikken enda dystrere enkelte steder.

Tvunget ut av jobbmarkedet

Bare 13 prosent av svarte tenåringene i familier med lav inntekt i Illinois var i arbeid i 2008, mens 48 prosent av tenåringene i hvite familier hadde jobb, viser statistikken fra U.S. Census Bureau.

- Unge fra lavinntekts- og minoritetsfamilier, som er avhengige av deltidsjobber som et viktig springbrett til framtidig ansettelse, er tvunget ut av jobbmarkedet og økonomisk marginalisert, konstaterer Herman Brewer i organisasjonen Chicago Urban League. (©NTB)