Tankbåten Frigg grunnstøtte i Veddevika ved Ålesund. (Foto: Per Christian Dyrø / TV 2)
Tankbåten Frigg grunnstøtte i Veddevika ved Ålesund. (Foto: Per Christian Dyrø / TV 2)

Tankbåt på grunn ved Ålesund

Skipet står på et skjær og vil få slagside når det blir fjæret sjø, opplyser Hovedredningssentralen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tankbåten «Frigg» har gått på grunn i Veddevika ved Veddeholmene i Sula ved Ålesund. Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) fikk melding om grunnstøtingen klokken 05.30 tirsdag morgen. Det er ikke noen fare for utslipp.

– De står godt på grunn og det er ingen lekkasje, sier Asbjørn Viste, redningsleder ved HRS til tv2nyhetene.no.

Trenger ikke evakuere

Båten har et mannskap på ti om bord, men det har ikke vært behov for evakuering.

Skipet har 2000 tonn med sildolje om bord i tillegg til 130 tonn med lett bunkersolje. Det 81 meter lange «Frigg» er Malta-registrert og tilhører rederiet Fjord Shipping.

Ifølge Hovedredningssentralen vil tankbåten nok bli stående på grunn utover dagen til floen kommer til unnsetning.

Kystverket og Sjøfartsdirektoratet er nå varslet og setter i gang sine prosedyrer.

– Nå har vi varslet alle instanser som skal varsles. Vi er ikke involvert i noe redningsarbeid og det er ikke behov for å evakuere mannskapet, sier Viste ved Hovedredningssentralen.

Får trolig slagside

Mannskapet på skipet skal selv ha ordnet slepebåter, men det er en redningsskøyte på stedet i tilfelle det oppstår problemer når skipet får slagside.

– Det vil få slagside når det nå går mot fjæret sjø, men det er ikke nødvendigvis at det vil bli noe problem. Det er stille og fin sjø der nå, sier Asbjørn Viste, redningsleder ved HRS til tv2nyhetene.no.

Veddevika hvor skipet har gått på grunn ligger ved i Fiskerstranda med Borgundfjorden som anløp like sørøst for Ålesund. Mannskapet på skipet arbeider nå med å klargjøre for lossing.

Kystverket har nå dialog med rederiet Fjord Shipping om hva som skal skje videre på stedet.

Har dobbel bunn og skrog

– Vi fikk varsel klokken 0530 i dag tidlig og satt da i gang vårt arbeid. Båten står fortsatt på grunn, opplyser Ole Kristian Bjerkemo i Kystverket til tv2nyhetene.no i 09.30-tiden.

Skipet hadde åtte graders slagside tidlig tirsdag morgen. Kystverket opplyser at de har en tett dialog med rederiet og de har ressurser på stedet. Dykkere har nå vært nede og undersøkt skroget og mulighetene for å dra skipet av grunnen. Det er tankbåtens baugparti som står på skjæret.

– Vi må være sikre på at en eventuell avtrekkingsoperasjon ikke medfører noen risiko. Det er to slepebåter i nærheten i tillegg til en redningsskøyte, sier Bjerkemo.

Skipet har dobbel bunn og dobbelt skrog. Likevel tar ikke Kystverket noen sjanser og vil være helt sikre før skipet eventuelt kan trekkes av grunnen.