Strid om USAs sentralbanksjef

Senatet vil i løpet av denne uken stemme over om USAs sentralbanksjef Ben Bernanke skal beholde jobben i en ny periode. Utfallet er uvisst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senatets flertallsleder, demokraten Harry Reid, gjorde det kjent mandag at avstemningen blir holdt i løpet av uka. Det er også nødvendig, for Bernankes første periode utløper førstkommende søndag.

Bernanke ble innsatt som sjef for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve av president George W. Bush i 2006. Men det er sterk uenighet blant de folkevalgte om Bernankes rolle i finanskrisen.

Det hvite hus gikk mandag ut med sterk støtte til Bernanke.

– Jeg tror det sender et signal om større og helhetlig stabilitet om hans nominasjon godkjennes uten politisk spill, og det er det vi venter skal skje senere i uka, sa talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, til journalister mandag.

Men den republikanske senator John McCain, president Barack Obamas motkandidat i valgkampen, vil stemme imot at Bernanke får en ny periode som sentralbanksjef, opplyste en kongressrådgiver mandag.

– Bernanke må holdes ansvarlig, sa rådgiveren, og lovet en uttalelse fra McCain.

Ifølge en foreløpig opptelling nyhetsbyrået Reuters har gjort, vil 29 senatorer stemme for og 17 stemme imot Bernanke.

For å stoppe en filibusterdebatt må Det hvite hus mobilisere 60 stemmer, og dette flertallet smuldret bort for demokratene da senatorvalget i Massachusetts gikk i republikanernes favør. (©NTB)