50 sykepleiere ut i streik

Norsk Sykepleierforbund tar ut 50 sykepleiere i streik fra tirsdag morgen etter brudd i forhandlingene mandag kveld. Streiken trappes opp torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Etter snart tre år med forhandlinger mener beklageligvis NHO Service fortsatt at sykepleierne skal akseptere dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn ellers i privat sektor og det offentlige, sier Lisbeth Normann, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Hun mener NHO skaffer seg konkurransefordeler på bekostning av sykepleierne og at dette er uakseptabelt.

– Vi må dessverre ty til det sterkeste virkemidlet, sier Normann.

Forbundet tar fra tirsdag morgen ut 50 sykepleiere i streik ved Oppsalhjemmet, Midtåsenhjemmet, St. Hanshaugen omsorgssenter og Paulus sykehjem, alle i Oslo, samt ved Boganes sykehjem i Rogaland.

Fra torsdag morgen tar forbundet ut ytterligere 50 sykepleiere ved sykehjem i Oslo, Akershus og Hordaland.

NHO Service frykter at streik kan true liv og helse og søker derfor dispensasjoner.

– NHO Service har i dag en tariffavtale med Fagforbundet i LO som dekker sykepleiere. Det er umulig for NHO Service at et annet forbund, som vi i dag ikke har avtale med, skal få andre vilkår en nåværende tariffpart, sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund.

NSF krever en minstelønn for sykepleiere på 310.700 kroner, som er identisk med lønnsbetingelsene i KS og HSH-området. For spesialsykepleiere er kravet på 330.300 kroner. For begge gruppene krever sykepleierforbundet ansiennitetsstige etter fire, åtte og ti år.

Tilbudet fra NHO Service er en minstelønn for sykepleiere på 290.000 kroner og ingen ansiennitetsstige.

Partene hadde frist til midnatt for å bli enige om tariffavtale, men bruddet var et faktum klokka 20.15 mandag kveld. (©NTB)