Stadig farligere for norske soldater i Afghanistan

Det blir stadig farligere å være norsk soldat i Afghanistan. Angrepet som drepte en 22 år gammel norsk soldat blir likevel ikke sett på som et resultat av den militære opptrappingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag morgen var den 22 år gamle soldaten og to medsoldater fra Telemark bataljon ute på et rutineoppdrag i Ghowrmach-distriktet. De kjørte en CV 90 stormpanservogn, som ifølge forsvarssjef Harald Sunde, er det best pansrede kjøretøyet Forsvaret har i Afghanistan. Panservognen kjørte over en veibombe som sprengte kjøretøyet i lufta.

- Flere amerikanske soldater og mindre flystøtte gjør det farligere å være norsk soldat i Afghanistan, sier direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, til NTB.

Han mener at de norske soldatene vil merke konsekvensene av at flere amerikanske soldater kommer til området der de norske soldatene holder til.

Harpviken trekker også fram at det er blitt vanskeligere for bakkesoldatene etter at mulighetene for å be om flystøtte er blitt mindre fordi bombeangrepene fører til store sivile tap.

- Norske soldater har ved flere anledninger brukt flystøtte for å komme seg ut av vanskelige situasjoner, sier han. (©NTB)