truettiltaushet_0 (Foto: TV 2)
truettiltaushet_0 (Foto: TV 2)

TV 2 viser Muhammed-karikaturene igjen

– Uklokt, mener islamkommentator. Filmskaperne mener muslimer flest ikke blir krenket av muhammedkarikaturene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dokumentaren om karikaturstriden fikk fjernsynsprisen Gullruten i 2007. TV 2 sendte filmen første gang 2. oktober 2006. Mandag kveld sendte TV 2 dokumentaren «Truet til taushet» på nytt.

Filmen går i dybden på hva som skjedde i 2005-2006 da publisering av karikaturer av profeten Muhammed vakte reaksjoner blant deler av den muslimske verden.

Angrep på Westergaard gjør filmen aktuell

Spaltist og islamkommentator Muhammad Usman Ran sier til tv2nyhetene.no at publiseringen er uklok.

filmskapere (Foto: Espen Braata/TV 2)
filmskapere (Foto: Espen Braata/TV 2)

TV 2 har imidlertid hatt en redaksjonell linje om at karikaturene vises når det er nyhetsaktuelle hendelser som forsvarer det. De omstridte tegningene ble vist på TV 2 allerede i 2006, etter opptøyene verden over.

Det er angrepet mot karikaturtegner Kurt Westergaard i Danmark denne måneden som på nytt aktualiserer dokumentaren. Da Aftenposten nylig publiserte karikaturene vakte det også reaksjoner.

Hva synes du? Si din mening!

Reaksjon mot selvsensur

Den danske avisen Jyllands-Posten var den første avisen som publiserte tegninger av Muhammed, 30. september 2005.

Publiseringen kom på bakgrunn av flere tilfeller av selvsensur våren og sommeren 2005. Blant annet ble det fjernet et kunstverk fra en utstilling i Göteborg fordi arrangørene var redd dette kunstverket kunne provosere muslimer. Det samme skjedde i London på Tate Britain.

Filmskaperen Theo Van Gogh, som sto bak den islamkritiske filmen «Submission», ble drept på åpen gate i 2004. En dansk teologiprofessor ble banket opp på gaten etter at han hadde lest høyt fra Koranen.

– Jyllands-Posten spurte da: er det slik at vi sensurerer oss selv av frykt for voldelige reaksjoner? sier Per Christian Magnus.

– Eksploderte først etter et halvt år

Men ifølge filmskaperne Robert Reinlund og Per Christian Magnus var det mange andre som publiserte de samme tegningene før opptøyene startet flere steder i verden.

– Det som er avgjørende er hendelsesforløpet. 30. september 2005 trykket Jyllands-Posten tegningene uten at det førte til noen sterke reaksjoner. Tre uker senere ble de samme tegningene trykket i en egyptisk avis, og deretter i et førtitall aviser verden over. Det kom ingen sterke reaksjoner. Et halvt år senere eksploderte karikaturstriden, sier Per Christian Magnus.

– Krenker ikke muslimer som gruppe

Sammen med makker Robert Reinlund sto han bak filmen «Truet til taushet». De fikk ingen negative reaksjoner muslimer etter filmen ble sendt på TV 2 i 2006. I filmen er de opptatt av å se sammenhengen mellom publiseringene og opptøyene.

LES OGSÅ: –Blir muslimer krenket som gruppe, spør TV 2s Per Christian Magnus i sin blogg.

– Hvorfor oppsto karikaturstriden? Svaret på dette gir vi i filmen. Det er ikke slik at muslimer kollektivt som gruppe ble krenket av tegningene. Det var to imamer i Danmark, med dokumenterte bånd til ekstremistiske organisasjoner, som reiste til Midtøsten og presenterte tegningene for religiøse ledere der nede. Så kom disse enorme reaksjonene, fra folk som ikke hadde sett tegningene publisert. De fleste av dem ante ikke engang hva de demonstrerte mot, sier Magnus og Reinlund.

Reagerte positivt

Filmskaperne kjenner flere norske muslimer fra tidligere filmprosjekter, og fikk positive reaksjoner etter at filmen gikk på lufta.

– Hun ene var aktivt troende muslim, med hijab, som ringte meg dagen etter filmen var vist. Hun sa det var første gang hun hadde sett tegningene, og sa: «er det dette de har reagert på? Det er jo helt troskyldig. Jeg er ikke krenket i det hele tatt», sier Magnus.

Usman Rana: – Uklok publisering

Spaltist og islamkommentator Muhammad Usman Rana støtter publiseringen, men kun ut fra hensynet til ytringsfriheten.

– Jeg mener publiseringen er uklok, men anerkjenner det som en del av ytringsfriheten. Jeg tror dette er det standpunktet de fleste muslimer har, sier Rana.

– Hva mener du med uklok?

– Det er mange ytringer man mener er ukloke. Men likevel skal man anerkjenne den som en del av ytringsfriheten, sier han.

– Uislamske trusler

Han mener det er karikaturenes fremtoning som gjør at muslimer reagerer på dem.

fleming_rose_jyllands-poste
  (Foto: Robert Reinlund/TV 2)
fleming_rose_jyllands-poste (Foto: Robert Reinlund/TV 2)

– Når det gjelder substansen i tegningene mener muslimene de fremstiller profeten på en feilaktig måte, og at det virker stigmatiserende - altså de fremstiller muslimer som terrorister, sier han.

– Men uansett om dette er Vebjørn Selbekk eller andre, må man på det skarpeste ta avstand fra alle som møter ytringer og meninger med trusler. Det er uislamske trusler, sier Rana.

Saken er fremdeles aktuell

I filmen er det nettopp Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk som er gjennomgangsfigur. Før filmen ble laget var han i hardt vær etter at hans publikasjon offentliggjorde Muhammed-tegningene.

TV 2-redaktør Kjell Øvre Helland mener filmen er like aktuell i dag.

– Vi har hatt planer om å vise den igjen, i likhet med flere dokumentarer som vi ønsker å vise på nytt. Dette er en av filmene der problemstillingene har holdt seg. Det er like aktuelt som i 2006, sier Øvre Helland.

– Dessuten er filmen god. Den setter karikaturstriden i perspektiv, sier han.